Történelmi aranyéremmel indult Magyarország számára a vizes VB

Történelmi aranyéremmel indult Magyarország számára a vizes VB

Történelmi sikert aratott Rasovszky Kristóf, a hosszútávúszás 5 km-es számában. A Dél-Koreában zajló világbajnokságon ez volt a szakág első aranyérme. 

A 22 éves veszprémi úszó sikerével a lehető legjobban kezdődött a magyar válogatott számára a kvangdzsui esemény, a szám Európa-bajnoki címvédője a legelső versenynap legelső számában szerzett világbajnoki címet.

Rasovszky - aki két éve Balatonfüreden hetedik volt ebben a számban - egyből az élmezőnyben indult el és az első ellenőrző pontnál holtversenyben haladt az élen egy orosszal. Az első kör végén, 1,7 kilométer úszás után a magyar vezetett, ahogy a táv felénél is, igaz, rendkívül szorosan tapadtak rá az üldözők. A második kör végén a Balatonfüreden a francia csapattal aranyérmes Logan Fontaine vezette a mezőnyt, Rasovszky - és egy tízfős boly - szorosan mögötte haladt.

Hétszáz méterrel a cél előtt Rasovszky ritmust váltott és négy másodpercre ellépett a mezőnytől, eközben pedig az addig a bolyban úszó Székelyi a második helyre jött fel. Előbbi iramát nem tudták tartani a többiek és gyakorlatilag könnyű győzelmet aratott, míg a 24 éves Székelyi hatodiknak ért célba.

Az 5 kilométeren szombaton győztes magyar versenyző elmondta, ez a verseny megmutatta, hogy jól sikerült a felkészülése, a formájával nincs baj, ami nagyon jó jel a három nap múlva esedékes 10 kilométeres viadal előtt.

"Az elején gondolkodtam rajta, hogy meg kellene bújni az első-második sor környékén, de annyira nagy volt a tumultus, hogy muszáj volt előre mennem, azt gondoltam annál nincs biztosabb, nincs verekedés. Persze végig figyelni kellett, hiszen folyamatosan jöttek"

- nyilatkozta a magyar úszósport nyíltvízi szakágának első világbajnoka.

"Ez az első felnőtt világbajnoki érmem. Úgy jöttem ide, hogy bármi is lesz, az jó, de bíztam benne, hogy valamelyik számban odaérhetek a dobogóra"

- tette hozzá a friss aranyérmes.

Rasovszky edzője, Szokolai László hozzátette, hogy a 2016-os riói olimpián még medencében indult versenyzője, ezt követően váltottak a nyíltvízre, s hamar kiderült, jól döntöttek, mivel még ebben az évben junior világbajnoki címet nyert. 

"Kiderült, hogy lát a vízben, érzi a pályát és nagyon jó döntéseket hoz. Kiváló technikával úszik, az előre nézést pedig rendkívül gazdaságosan tudja beletenni az úszásának ritmusába. Ezen kívül pedig, amit a közönség nem láthat, hogy ő ennek él. Minden napjának a legfontosabb pontja, hogy milyen munkát kell aznap elvégeznie"

- mondta a tréner.

Rasovszky Kristóf már a 10 km-es számra készül, mivel az olimpiai szám. A kvóta megszerzéséhez legalább a legjobb 10-be kell kerülnie. Ám Szokolai László szerint, tanítványa jelenlegi formája alapján, ebben a számban is meg lehet akár a dobogó.