Mindennapi korrupció: a karcagi rendőrök nem intézkedhetnek azokkal szemben, akiktől szívességet vár a testület

Mindennapi korrupció: a karcagi rendőrök nem intézkedhetnek azokkal szemben, akiktől szívességet vár a testület

Csak akkor tehetnek feljelentést, ha nem "normális" embert kell megbírságolniuk.

Az Index birtokába került hangfelvételen a karcagi rendőrkapitányság vezetője "differenciált intézkedésre" utasította beosztottjait, ami annyit tesz, hogy azokkal a szabálysértőkkel szemben nem szabad intézkednie a helyi rendőröknek, akiktől szívességet vár a testület.

A portál a jogi okokból közzé nem tett hanganyagból olyan eseteket idéz, mint például az, amikor egy hasfájós rendőrt a helyi kórház főigazgatója, a kilométeres várólisták ellenére, soron kívül utalt be ultrahangvizsgálatra, miután a kapitány telefonon ezt a szívességet kérte tőle.

A karcagi kapitányságot vezető rendőralezredes épp az ehhez hasonló kiváltságokat félti attól, amikor például a beosztottjai egy rokkantak számára fenntartott helyen való szabálytalan és jogtalan parkolásért feljelentették a szóban forgó kórházigazgatót. Ezért a felvételen nyomatékosan kérte, hogy rendőrei az ilyen eseteken tekintsenek el az intézkedéstől:

"Én nem mondtam, hogy üssétek agyon a várost. Én azt mondtam, hogy differenciálni kell. Engem nem érdekel, ha nincs följelentésetek, nincs ilyen kvóta már"

- idézi az Index a rendőri vezetőt, aki az ilyen esetekben a követező eljárást javasolta:

előbb meg kell tudni, kié az autó, bírságolni vagy feljelentést tenni csak ez után szabad; persze kizárólag akkor, ha nem "normális" ember a tulajdonos.

Ugyanakkor vannak olyan karcagiak, akiket név szerint is említ Teleki, hogy őket viszont "üssék-vágják, jelentsék fel és fogják meg", a portál információi szerint ezek visszaeső, problémás bűnözők.

Az alezredessel vitába szálló beosztottak azzal érveltek, hogy a főnökük által javasolt, enyhén szólva korrupcióba hajló gyakorlat nem csak következetlen gyakorlatot teremt, de meg sem valósítható. Az intézkedő rendőrök számára ugyanis sokszor egyetlen névből nem világos, hogy kiről is van szó, mennyire fontos, illetve "normális" ember az, akivel szemben intézkedni kéne.

"Hiába jártok el jogszerűen. Ez nem szül jót, mert utána, ha valamit kérni akarunk, hogy könnyebb legyen nektek, az állománynak, majd egy jó nagy fityiszt mutatnak be nekem. Aztán nem fogom tudni elintézni, hogy orvoshoz menjetek, hogy a vérvétel meglegyen"

- fakadt ki a felvételen a rendőri vezető, aki arra is felhívja beosztottjai figyelmét, hogy

nem jogszerű előny, hogy a kórházban előresorolják a rendőröket.

"Szerinted ez szabályos? Évek óta előrevetetem a rendőröket, mert megérdemlitek, mert mi a közt szolgáljuk!"

- hangzik az alezredes érvelése, aki szerint csak az elmúlt fél évben legalább 15 beosztottjának intézte el, hogy hamarabb bejussanak vizsgálatokra és kezelésekre.

"Így tudunk együttműködni normálisan, ha segítjük egymást. Az összes többi dögevőt meg nyomjátok fölfele"

- hangzott el a beszélgetésben, melyben a kórház főigazgatóján kívül egy főorvos is szóba került, aki nem akart aláírni egy látleletet, mivel korábban őt is feljelentette egy rendőr.

Az alezredes a felvételen azt is megígérte, hogy a főigazgató ügyét személyesen ő fogja elsimítani, ugyanis szerinte az igazgató asszony tulajdonképpen jogosult lenne a rokkantkártyára. Az Index értesülései szerint ez meg is történt:

az eljárás lezárult, a karcagi kórház főigazgatója pedig csupán egy figyelmeztetésben részesült, holott mások a kormányrendeletben meghatározott fix bírság összeget fizethetik, ami százezer forint.

Az Indexnek a Karcagi Rendőrkapitányság vezetője és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság is határozottan visszautasította a hivatali visszaélés gyanúját keltő állításokat.

"A rendelkezésünkre álló információk alapján nem tervezünk vizsgálatot indítani. Amennyiben Önöknek bűncselekmény elkövetésére vonatkozó információ áll rendelkezésükre, úgy kérjük tegyenek feljelentést az ügyészségen, vagy más hatóságnál"

– áll a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság portálnak küldött válaszában.

Az Index úgy tudja, hogy a rendőri vezető ellen már született egy feljelentés, a szerkesztőséghez elküldött hangfelvételt pedig már a Nemzeti Védelmi Szolgálat is megkapta.