Politikai elemző: a vak is látja, hogy a Fidesz "ráindít" az esélyes ellenzéki jelöltekre

álcivil

"Ahol azt látja a Fidesz, hogy veszélyben a helyi hatalma, ott az ellenzék gyengítése, megosztása érdekében "ráindít" valakit az összefogás jelöltjére. Ezt a vak is látja. Az ilyen jelöltnek nem a győzelem, hanem az ellenzék gyengítése az egyetlen célja"

- többek között ezt nyilatkozta az októberi önkormányzati választásokról szóló interjúban Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője, stratégiai igazgatója a HírKlikknek.

A politikai elemző szerint a legtöbb helyen már eldőlt, hogy egyetlen közös jelölt indul az ellenzéki oldalon,

"így a legtöbb helyen legalább kétesélyes a verseny, néhol már az összefogni képes ellenzék vezet".

Pulai kiemelte, hogy a Publicus felmérései szerint a Fidesz népszerűsége ellenére vereséget szenvedhet, bár szerinte sehol sem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tendenciát, hogy országos támogatottság tekintetében a kormánypárt továbbra is 51 százalék körül áll, míg az MSZP, a Jobbik, a DK és a Momentum 10-10 százalék körüli eredményekkel fej-fej mellett verseng egymással. Ugyanakkor hozzátette:

"A helyi ügyek, személyiségek fontosak, számítanak, még akkor is, ha nem minden település kap országos figyelmet."

A megosztó jelöltekkel kapcsolatban konkrét példaként a budapesti főpolgármesterségért induló legújabb bejelentkezőt említette példaként:

"A TV2 hátszelével érkező Berkit is valószínű a Fidesz kérte fel, hogy vállalja el ezt a kis haknit."

De szóba került a szombathelyi Fidesz belső konfliktusa is, ahol Koczka Tibor fideszes alpolgármester "önállósította magát".

A Fidesz-szavazókkal kapcsolatban Pulai András kifejtette, hogy

a ormánypárt tábora stabil, szimpatizánsaik körében pedig jellemző a "korrupció-vakság"; tudnak ugyan a fideszes korrupciós ügyekről, de vagy nem tartják fontosnak, vagy nem tartják korrupciónak azokat.

A közpénz-lenyúlás azonban szerinte egyelőre nem ad akkora löketet az ellenzéki térfélnek:

"Amíg nem jön egy ellenzéki párt vagy politikus személyiség, aki képes az egész társadalmat szembesíteni a közpénzek elsikkasztásának ártalmasságáról, addig bizonyos választói küszöbön a korrupció nem képes áttörni."

Pulai - a Fidesz udvari politológusaival ellentétben - úgy látja, nagyon is van köze a kormány stabilitásához az október 13-ai választásnak:

"Egy ellenzéki győzelem az önkormányzati választáson az talán kibillenthetné. Ha sikerülne megszerezni a fővárost és kerületeinek jó részét, illetve tucatnyi vidéki várost. Ez könnyen végzetes is lehet a Fidesz számára. Viszont ez nem bekövetkezik be egyik pillanatról a másikra. Meg kéne erősödni valamelyik ellenzéki pártnak, vagy többnek, s kell egy kihívó, aki képes legyőzni Orbán Viktort."

A szakértő szerint ugyanakkor még nem lehet tudni, hogy mely pártok erősödhetnek majd meg egy jó ellenzéki szereplés következményeképpen. A Publicus ügyvezetője a következőképpen definiálta, hogy szerinte mi számítana ellenzéki győzelemnek:

"Ha az ellenzék jelöltje lenne a budapesti főpolgármester, s megszereznék a fővárosi kerületek többségét. Illetve ha 10-12 megyei jogú város is a kezükbe kerülne, de ugyanennyi kisvárosban is van esélye az ellenzéknek."

Az elemző szerint az emberek gyorsan észrevennék, "ha egy, vagy több város, esetleg a főváros vezetése kicserélődne", hiszen ezeket a tényeket nem tudná elhallgatni a fideszes médiabirodalom.

Pulai nem bocsátkozott jóslatokba, a választási esélyekkel kapcsolatban a következőket nyilatkozta:

"Ha a felsorolt helyhatóságok vezetését megszerezné az ellenzék, azt már komoly sikernek tartanám. Ha ez nem sikerül, akkor viszont a Nemzeti Együttműködés Rendszere él és virul tovább."

A CÖF-alapító politológus szerint baj, ha az ellenzéki pártok ellenzékként viselkednek

"Szereptévesztésben vannak az ellenzéki pártok, hiszen az önkormányzati választás nem a kormány megdöntéséről szól" - erről beszélt Simon János politológus az M1 pénteki műsorában. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) egyik alapítója szerint tehát hosszabb távon sem vezethet a Fidesz-kormány bukásához az, ha az ellenzéki pártok által irányított városokban kitudódnak a helyi korrupciós ügyek, az országos politikával való gyanús összefonódások és mutyik.