Országos diáksztrájkot szerveznek szeptember 13-ra

Országos diáksztrájkot szerveznek szeptember 13-ra

Szombat délután a Kossuth téren tüntettek a köznevelési törvény módosításai miatt. Mint ismert, a törvénymódosító javaslatok szerint többek között megszüntetik a magántanulói jogviszonyt, nem szólhatnak bele a szülők és a tantestületek az igazgatók kinevezésébe, bevezetik az óvodaszigort, illetve a tankönyvellátást is szabályozza mostantól a kormány.

A demonstráció első felszólója, a TASZ jogásza, Asbóth Márton volt, aki arról beszélt, hogy 

tűrhetetlen az az állapot, hogy a kormány igyekszik tönkretenni a hazai oktatást.

Asbóth szerint a köznevelési törvény módosításai alkotmányellenesek, ezért az Alkotmánybíróságon megtámadják azt. Hozzátette, hogy a gyerekek magántanulóságát megtiltó döntések jogellenesek, ezért mindenképpen bíróságra viszik azokat. 

Nincs két egyforma gyerek, olyan oktatást szeretnénk, ami tudja ezt

- tette hozzá Asbóth. 

Ambrus Magdolna, a Pedagógus Háló alapítója, aki harmincöt éve dolgozik óvodapedagógusként, kiemelte: több mint 900 üres pedagógus álláshely van Magyarországon, és az intézményvezetők még most is kétségbeesve keresnek óvodapedagógusokat. Megjegyezte, hogy óriási probléma szakmájában a pályaelhagyás is. 

A frissen végzett óvodapedagógusok egyharmada marad a szakmájában." 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Szűcs Tamás szerint a módosítások azt mutatják, hogy a kormány mindenkinél okosabb akar lenni,

vissza akarja fogni, hogy az ember innovatívan merjen alkotni az iskolában. 

A tiltakozás szervezői a tüntetés végén bejelentették, hogy szeptember 13-ra országos diáksztrájkot szerveznek, azt kérik az iskolásoktól, hogy ne menjenek be az órákra, "mert mi így tiltakozunk". 

A tüntetés követelései

  1. Az intézményvezetők kinevezésénél a tanároknak és a helyi szülői, diák közösségeknek legyen véleményezési és egyetértési joga. 
  2. Több pénz jusson az oktatásra az éves költségvetésben, és ez az évek során a GDP-vel arányosan növekedjen. 
  3. Vonják be érdemben a szakszervezeteket, civilszervezeteket a törvényalkotásba.
  4. Legyen szabad tankönyvválasztás. Minden osztályközösség és minden pedagógus más, ezért mindenkinek jogában áll  a legmegfelelőbb tankönyvet kiválasztani. 
  5. Csökkentsék a lexikális tananyag mennyiségét, a diákok és a tanárok túlterheltségét. Alacsonyabb óraszámot és kevesebb adminisztrációt!
  6. Versenyképes fizetést: Emeljék meg a pedagógusok, iskolatitkárok, gyógypedagógusok, a nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkakörben dolgozók fizetését!

Az iskolakezdés ellenére több ezer pedagógus hiányzik a rendszerből

Egy héttel az iskolakezdés előtt ideje számot vetni arról, hogy milyen változások várhatóak az új iskolai tanévtől. A kormány július elején a köznevelési törvény tekintetében több módosítást is megszavazott. Mint ismert, a törvénymódosító javaslatok szerint többek között megszüntetnék a magántanulói jogviszonyt, nem szólhatnának bele a szülők és a tantestületek az igazgatók kinevezésébe, bevezetik az óvodaszigort, illetve a tankönyvellátást is szabályozná a kormány.