Erdogan azzal fenyegetőzik, hogy elárasztja menekültekkel Európát

Erdogan azzal fenyegetőzik, hogy elárasztja menekültekkel Európát

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton megint azzal fenyegetett, hogy megnyitja az utat a szíriai menekültek előtt Európa felé.

A török elnök leszögezte: országa nem képes egyedül elviselni egy újabb menekültáradatot Szíriából, és felszólította az Európai Uniót, hogy nyújtson pénzügyi segítséget. Rámutatott, hogy az Idlíb tartományban zajló harci események újabb migrációs nyomáshoz vezethetnek.

"Vagy megosztjátok velünk ezt a terhet, vagy kinyitjuk a kapukat"

- figyelmeztetett.

Erdogan szerint az Európai Unió a 2016-os migrációs paktumban megígért hatmilliárd eurónak (csaknem kétezer milliárd forintnak) csak körülbelül a felét folyósította. Eközben Törökország 40 milliárd dollárt (csaknem 12 ezer milliárd forintot) költött a szíriai menekültekre - hangsúlyozta.

"Mindig nekünk kell aggódni emiatt? Aggódjanak most ők"

- mondta.

Natasha Bertraud, az EU migrációs szóvivője a török elnök első fenyegetőzését követően csütörtökön arról tájékoztatott, hogy Brüsszel 5,6 milliárd eurót (mintegy 1848 milliárd forintot) utalt a törököknek.

Törökország a 2016 márciusában kötött migrációs megállapodásban azt ígérte az Európai Uniónak, hogy egy hatmilliárd eurós segélyért cserébe segít megfékezni a közösség felé tartó menekültáradatot, és visszafogadja az EU-ba török területről illegálisan bejutott migránsokat. Az EU ennek fejében azt ígérte, hogy minden egyes visszaküldött migráns helyett befogad egy jogszerű szíriai menedékkérőt.

Erdogan jelenleg azt tervezi, hogy egymillió menekültet telepít vissza a Szíria északi részén létrehozandó biztonsági övezetbe. A török elnök szeptember végéig hozná létre a biztonsági övezetet a határ közelében Washingtonnal egyetértésben. A terv megvalósítása azonban a szíriai kormány offenzívája miatt akadályokba ütközik.

Erdogan célja a biztonsági övezettel az, hogy eltávolítsa a térségből a szíriai kurd erőket, illetve gátat vessen a menekültek áradatának. A török vezető attól tart, hogy a szíriai kormányerők ostroma alatt álló Idlíbből szíriaiak újabb milliói érkezhetnek országába. Az ENSZ értesülései szerint több mint 570 ezren menekültek el a nagyrészt ellenzéki felügyelet alatt álló tartományból azóta, hogy a damaszkuszi kormány áprilisban offenzívát indított annak visszaszerzéséért.

Törökországban mintegy négymillió menekült él, akik közül 3,6 millió szíriai. A török hatóságok szerint eddig mintegy 350 ezren tértek vissza a török ellenőrzés alatt álló észak-szíriai területekre.

(MTI)