Még a "nemzet bozótharcosa" sem volt kíváncsi a klímaügyi vitanapra

Még a "nemzet bozótharcosa" sem volt kíváncsi a klímaügyi vitanapra

Ahogy az várható volt, sem Fidesz, sem pedig a KDNP frakciója nem tartotta a klímaváltozás kérdését olyan fontosnak, hogy akár egyetlen politikusukat is beküldje az Országgyűlésbe így szerda délelőtt. De még az Orbán-kormány sem érezte úgy, hogy az ellenzéki pártok orra alá dörgölje a miniszterelnök meglátását, miszerint a környezetvédelem egy baloldali issue. 

A Jobbik alelnöke üzent a klímaügyi parlamenti ülést bojkottáló kormánypártiaknak

Z. Kárpát Dánielt kérdeztük arról a furcsa véletlenről, hogy ugyanazon a napon lett hivatalos, lesz rendkívüli parlamenti vitanap a klímaváltozásról, mint amikor Nagy István agrárminiszter kijelentette: rémisztő a klímaváltozás. A Jobbik alelnöke hangsúlyozta, hogy a tárcavezetőt tartja az egyik legfelkészültebb politikusnak, nemcsak a kormányon, hanem az egész parlamenten belül.

Mivel nem volt határozatképes a Ház, nem volt lehetőség arra, hogy a képviselők tárgyaljanak az LMP által beterjesztette javaslatról,

az éghajlatváltozási veszélyhelyzetből fakadó, halasztást nem tűrő feladatokról.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/0DMdwad3ERU.jpg?itok=nDsiA6zo","video_url":"https://youtu.be/0DMdwad3ERU ","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Maradtak a napirend előtti felszólalások

A sort Jakab Péter (Jobbik) nyitotta; 

hol van a kormány, hol van a Fidesz, hol a nemzet bozótharcosa, Kósa Lajos?

- értetlenkedett a frakcióvezető, hozzátéve: Kósa Lajos megnyilvánulásai mutatják meg, hogy viszonyul a kormány a klímapolitizáláshoz (emlékezetes, Kósa Lajos volt az, aki az amazóniai pusztítást egy bozóttűznek értékelte).

A jobbikos politikus kijelentette, aki ilyeneket mond, annak a fejében az értelem szikrája sem lángol - teljes a sötétség. Jakab Péter felvetette, van-e értelme olyanokkal vitatkozni, akik szerint, aki a klímaváltozás ellen küzd, az a rezsicsökkentés ellen küzd. A bozótharcos főnöke szerint azért nem támogatható a klímaegyezmény, mert veszélyezteti a rezsicsökkentést - utalt Jakab Péter Orbán Viktor kijelentéseire. 

A politikus szerint három dologra kell figyelni:

  1. Ha így folytatódik a természet felélése 2050-ben nem az lesz a kérdés, hogy mennyi a számla, hanem az, hogy túléljük-e egyáltalán a klímaváltozást.
  2. Magyarországot nem elszigetelni kell, hanem leszigetelni, már ha tényleg fontos a rezsicsökkentés.
  3. A rezsicsökkentést nem klímavédelem veszélyezteti, hanem az, hogy a Fidesz bevásárolja magát a hazai energiaszektorba. 

Emlékeztetett, hogy 40 százalékkal olcsóbban kaphatná a a magyar lakosság a földgázt, ha a piaci árak lennének érvényben. 

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/3MLLCf4ynVc.jpg?itok=N0w9wFxB","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=3MLLCf4ynVc&feature=youtu.be","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Jakab Péter beszélt arról is, hogy "a vita a fejlődés motorja", de erre nem képesek a kormánypártok, "a Fidesz egy fejlődéstani zsákutca". 

Aki nem képes együttműködni, a nemzet sírját ássa

- üzent a Jobbik-frakcióvezetője. 

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője-elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás a Fidesz szerint nem létezik. Felidézte, ahogy Mészáros Lőrinc a Mátrai Erőmű felvásárlásával terjeszkedik az energiaszektorban, és azt is, hogy Áder János nem szólalt fel Amazónia kapcsán. 

Lehet, hogy a Fideszt most nem tudtuk bekényszeríteni a parlamentbe, viszont tudunk cselekedni, október 13-án fel kell törni a településeken a fideszes hegemóniát, ugyanis az önkormányzatok is képesek tenni a klímaváltozás ellen, energiahatékonysági beruházásokkal, közlekedés-szabályozással - magyarázta a politikus. 

Aki felelősséget érez a környezetvédelem iránt, az adjon lehetőséget arra, hogy cselekedhessünk a "szabad városokban" - fogalmazott a szocialista képviselő. 

Szabó Tímea (Párbeszéd) arra a felmérésre hívta fel a figyelmet, miszerint a magyar lakosság 96 százaléka aggódik a klímaváltozás miatt. Hozzátéve, ha minden így folytatódik, olyan világban fognak élni a gyermekeink, ahol háborúzni kell a vízért, viszont a kormányoldalon magasról tesznek az egyik legégetőbb problémára, a klímaváltozásra. 

Felhozta, hogy nemsokára iszonyú meleg lesz Budapesten, miközben már most szenvednek a betegek a klíma nélküli kórházakban. De az OMSZ jelentése szerint az ország 40 százalékán kell felkészülni tartósan a 38-40 Celsius fokra nyaranta. 

Esélyt sem ad Orbán-kormány, hogy a magyarok felkészülhessenek a klímaváltozásra

- fogalmazott Szabó Tímea. 

Schmuck Erzsébet (LMP) közölte, abban reménykedett, hogy megjelenik az ülésen Orbán Viktor, mert megértette a legnagyobb civilizációs kihívást, és felelősséget vállal az éghajlatváltozás következményeinek csökkentésére, és

"nem arra vár, markát tartva, hogy az EU megoldja ezt a problémát"

- tette hozzá. 

Szerinte Orbán Viktornak ki kell mondania, hogy hibát követett el, amikor két alkalommal is nemet mondott az EU közös klímacéljaira, és a magyar emberek helyett inkább a német autóipart, és a lengyel szénipart képviselte. 

Megismételte korábbi álláspontját: egy klímaügyekért felelős minisztériumra van szükség. Ehelyett viszont egy betonba öntött klímaszkeptikus kormányunk van, amely vak, és az éghajlatváltozást kommunista trükknek tartja - magyarázta.

Schmuck Erzsébet elvárja a kormánytól, hogy komoly vállalásokkal menjen a New York-i klímacsúcsra Áder János. 

A DK elnöke is felszólalt, a korábbi miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc most arról beszélt, hogy bár arról megoszlanak az álláspontok, hogy van-e Mindenható Isten, de mindenható kormány az biztosan nincs, és aki ezt állítja magáról, az inkább "semmirekellő". 

A politikus úgy látja, hogy az Orbán-kormánytól azért nem várható el a cselekvés klímaügyekben, mert azt nem lehet megoldani nemzetállami szinten: el kellene hagynia saját politikai, ideológiai területét, és erre nem hajlandó - fogalmazott.

Nem mindenható a kormány, sem globálisan, sem lokálisan - magyarázta Gyurcsány Ferenc.

Az ülésnap berekesztését követően összellenzéki sajtótájékoztatóra is sor került 

Ezen Schmuck Erzsébet ismételten arra szólította fel a kormányzatot, szeptember 23-án tegyen eleget az ENSZ főtitkárának, és Áder János államfő komoly vállalásokkal érkezzen a New York-i csúcsra. Szabó Tímea az október 13-ai önkormányzati választások fontosságára hívta fel a figyelmet. 

A jobbikos Nunkovics Tibor ugyanakkor nem nevezte meglepőnek, hogy a Fidesz-KDNP nem képviseltette magát a vitanapon, szerinte a kormánypártok megpróbálják elbagatelizálni a klímaváltozás kérdését. Emlékeztetett, hogy a magyar málna is gyakorlatilag eltűnt szélsőséges időjárás következtében. 

Nunkovics Tibor reményét fejezte, hogy nemcsak a Jobbik lesz az egyetlen jobboldali konzervatív párt, aki fontosnak tartja a klímaváltozás ügyét. 

Az MSZP-s Gurmai Zita arról beszélt, hogy Magyarország élelmiszer-biztonsága forog kockán, illetve amit mond a kormány, és csatolt részei a klímaváltozásról (pl.: Bayer Zsolt - a szerk.), az szégyen. Arató Gergely (DK) "jövőgyilkosnak" nevezte azokat a kormánypárti politikusokat, akik nem jöttek el, Bősz Anett (Liberálisok, független) szerint a Fidesz most is az emberiesség ellen cselekedett.

Szél Bernadett (független) botrányosnak nevezte, hogy nem jöttek el a kormánypárti politikusok az ülésre, egyben arra szólította fel Orbán Viktort, hogy hívjon akkor ő össze egy ilyen témája parlamenti napot.

A politikus azon felháborodásának is hangot adott, hogy nem tudja, mit fog képviselni Áder János New Yort-ban, ugyanis arról még nem beszélt a kormányzat.

A kormány nem tud mit kezdeni az elszabadult zöldségárakkal, meglepte őket a klímaváltozás

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője írásbeli kérdéssel fordult Nagy István agrárminiszterhez, ugyanis a tárcavezető korábbi vágyálma nem vált valósággá, az idényáras zöldségfélék áremelkedése nem rövidtávon nehezíti az életünket. Jellemző egyébként, hogy még a 23 százalékos drágulás mellett is úgy tartotta a kormányzat, hogy éves szinten nem lesz jelentős áremelkedés, és nem számítanak a fogyasztói kiadások nagymértékű emelkedésére sem.