A kormány nem tud mit kezdeni az elszabadult zöldségárakkal, meglepte őket a klímaváltozás

zöldségek
MTI/Mohai Balázs

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője írásbeli kérdéssel fordult Nagy István agrárminiszterhez, ugyanis a tárcavezető korábbi vágyálma nem vált valósággá, az idényáras zöldségfélék áremelkedése nem rövidtávon nehezíti az életünket.

Jellemző egyébként, hogy még a 23 százalékos drágulás mellett is úgy tartotta a kormányzat, hogy éves szinten nem lesz jelentős áremelkedés, és nem számítanak a fogyasztói kiadások nagymértékű emelkedésére sem. 

A Központi Statisztikai Hivatal által most megjelentetett adatok szerint a szaktárca ezen prognózisa is tévesnek bizonyult, az áremelkedés mértéke többszöröse a nettó keresetek és nyugdíjak növekedésének.

Jakab Péter ezért volt kíváncsi arra, hogy

  • milyen intézkedéseket terveznek bevezetni annak érdekében, hogy a zöldségek kereslete ne csökkenjen, illetve esetlegesen növekedjék,
  • valamint tervez-e a kormány bármilyen intézkedést annak érdekében, hogy a hazai lakosság számára az egészség megőrzéshez nyilvánvalóan szükséges zöldségfélék mindenkor elérhető áron megvásárolhatók legyenek.

Nagy István ismételten bizonyította, hogy az Orbán-kormány talán egyetlen józan gondolkodású és szakmailag felkészült tárcavezetője. 

Elismerte, hogy a tavalyi és idei európai szárazság betett a kontinens zöldségpiacának, a burgonya és más zöldségfélék terméshozama jelentősen csökkent, az árak pont ezért emelkedtek. 

Hazánk helyzete is drasztikusan romlik: ahogy azt a miniszter hangsúlyozta,

Magyarországon az éghajlat melegedésével, szárazabbá válásával csökkent a termőterület, és így a termés mennyisége. Ezért importra is szorultunk burgonyából. 

Sajnálatos módon, az Orbán-kormány eddig nem vette komolyan a klímaváltozás kérdését (illetőleg most sem hangsúlyos ez a kérdés, ha a neoliberális gazdaságpolitikájukat nézzük), így Nagy István is csak annyit tudott megígérni, hogy

mostantól 2030-ig(!!!) évente 17 milliárd forintnyi összeget fognak fordítani a termőterület csökkenésének megállítására, valamint a hozam- és a termésmennyiség növelése érdekében.

Hogy ez mennyire kései döntés, és elég lesz-e az évi 17 milliárd, az a jövő zenéje, az azonban már a jelen problémája, hogy a zöldségárak - az eddigi felelőtlen és/vagy nem létező klímapolitikánk miatt - továbbra is emelkedni fognak.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss

sss
2019. december 12. | 15:52
Újabb lépés a bukott alkancellár, volt szabadságpárti elnök visszatéréséhez.
1
1
sss
2019. december 12. | 17:57
Kétnapos csúcstalálkozót tartanak az uniós tagországok állam-, és kormányfőinek részvételével, a főbb témák között szerepel a klímaváltozás kérdése is.
sss
2019. december 12. | 10:22
1
sss
2019. december 11. | 19:32
Orosz Bernadettel, a megvert hatgyermekes családanyával beszélgettünk.
1
Kétnapos csúcstalálkozót tartanak az uniós tagországok állam-, és kormányfőinek részvételével, a főbb témák között szerepel a klímaváltozás kérdése is.
Orosz Bernadettel, a megvert hatgyermekes családanyával beszélgettünk.
Az ellenzéki magyar EP-képviselők közül a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton is hozzászólt az Európai Bizottság klímatervéhez.