Trump katonákat küld Szaúd-Arábiába

katona

Donald Trump amerikai elnök jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok katonákat küldjön Szaúd-Arábiába a légvédelem erősítése végett – jelentette be pénteken este az amerikai védelmi minisztérium. A közlés szerint nem több ezer főről, hanem csak kisebb létszámról van szó, és az amerikai katonák feladata elsősorban védelmi jellegű.

A döntés előzménye, hogy egy hete súlyos légi csapás érte Szaúd-Arábia olajiparának két fontos létesítményét, amely miatt a sivatagi királyság olajfinomító kapacitása átmenetileg kevesebb mint a felére csökkent. A szaúdi légvédelem lényegében csődöt mondott a drónokkal és/vagy cirkáló rakétákkal végrehajtott légitámadás elhárításában.

Az akciót a jemeni húszik vállalták magukra, de Szaúd-Arábia – a húszikat támogató – Iránt vádolja annak elkövetésével. Teherán tagadja, hogy köze lenne a támadáshoz.

(MTI)

Ha tényleg Irán tette, akkor gyakorlatilag megtámadták Szaúd-Arábiát

A szaúdi állami média még szombaton közölte, hogy dróntámadás ért két olajipari létesítményt Abkaikban és Huraiszban. A jemeni síita húszi lázadók vállalták a felelősséget. Az amerikaiak viszont egyből Iránt kiáltottak. Mekkora ütést kapott ezzel a szaúdi olajipar? Kik lehetnek az elkövetők?