Ellenzékieket még nemzetbiztonsági védelem alatt álló épületben is le lehet hallgatni?

Képviselői Irodaház
Képviselői Irodaház
Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

A Képviselői Irodaház nemzetbiztonsági védelem alatt áll, ennek ellenére könnyen lehet, hogy valóban itt rögzítették azokat a hangfelvételeket, melyeken Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt beszél a budapesti viszonyokról. A hallhatóan megvágott felvétel a Párbeszéd párt szerint az ő elnökségi üléseiken készült hanganyagokból áll, és manipulatív módon lett megszerkesztve.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője és az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorának hétfői adásában azt mondta, feljelentést követően a rendőrségi szakembereknek hatékonyan meg kell tudniuk állapítani, hogy milyen megfigyelés történhetett Karácsony Gergely esetében, azaz belső ember rögíztett-e beszélgetéseket a mobiljával, vagy rejtett eszköz dolgozott-e az épületben, esetleg más típusú lehallgatás történt.

A nemzetbiztonsági bizottság vezetője szerint vannak olyan ülések az Országgyűlés Hivatalában (másnéven képviselői fehér házban vagy irodaházban), amelyeken kémelhárítási módszerekkel tudják garantálni a biztonságos tárgyalásokat, de a pártok különböző tanácskozásai nem ilyenek.

Ettől függetlenül tény, hogy ha egy kiemelten védett objektumból kívülről, illetéktelenek titkosszolgálati módszerekkel tudnak információkat szerezni, akkor mind a nemzetbiztonsági bizottságnak, mind a hazai szolgálatoknak komoly feladatai lesznek – mutatott rá Mirkóczki.

A jobbikos politikus úgy látja, egyelőre nem érdemes találgatni arról, hogy pontosan mi történt, de a kiélezett kampányban érhető módon felmerül az a kérdés is, hogy egy ilyen felvétel nyilvánosságra kerülése kinek a politikai érdekeit szolgálja.

Mirkóczki, mint az ellenzéki együttműködés egri polgármester-jelöltje arról is beszélt az ATV-ben, hogy kettős kampány zajlik: egyrészt a kormánypártok azzal zsarolják az egrieket, hogy nélkülük nem lesz több pénz a városban –ami az uniós pályázatok esetében nem így működik-, másrészről személyesen őt is próbálják lejáratni a megszokott fideszes rágalmakkal.

Letagadta Eger polgármestere, hogy párttársai szétlopták a fejlesztési pénzeket, majd azt mondta, kérdezzenek mást

1,1 milliárd forint hiányzik a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány kasszájából. A keretből egri és heves megyei fideszes önkormányzati képviselők és hozzátartozóik kaptak esetenként 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást ingatlanvásárlásra, vagy cégeik fejlesztésére. Az alapítvány büdzséjéből eltűnt összeg miatt jelenleg is folyik a nyomozás.

Ilyen például a bevándorlás kérdése is, noha nyilván akkor sem tudna behozni illegális bevándorlókat a határon ha akarna, hiszen az nem polgármesteri hatáskör, hogy ki jön be az országba. Persze nyilvánvalóan senki nem akar ilyet tenni, főleg nem egy jobbikos politikus, ebben az esetben mindössze arról van szó, hogy a Fidesz a mesterségesen fenntartott pánikhangulathoz illeszkedő ellenségképet akar kreálni - ha épp nincs krumpli vagy rezsiutalvány.

Mirkóczki szerint azért támadják ennyire, mert a Fidesznél félnek az egri választás eredményétől.