A törökök valószínűleg már bombázzák a kurdokat

Erdogan

Meg nem erősített, a szíriai állami televízióból származó hírek szerint légicsapásokkal megkezdődött a török katonai beavatkozás Észak-Szíriában. A légierő a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) el-Malikíja városban található főhadiszállását szórhatta meg.

Az al-Majadín szerint már napközben is intenzív repülőtevékenység volt tapasztalható a térségben, majd este kezdődtek a csapások, áldozatokról nincsenek információk.

Ezzel párhuzamosan a török haderő csapatösszevonásai zajlanak a határ török oldalán, előkészítve a szárazföldi beavatkozást, harckocsikkal és páncélautókkal.

Erdoğan szándékai

A török vezetés attól tart, hogy az észak-szíriai kurdok erősítenék a szeparatista törekvéseket, ezért fontos Ankarának a biztonsági zóna kiépítése saját határától délre. Erdoğanék ide szír menekültek milliót telepítenék vissza, megváltoztatva a lakosság összetételét.

Hárommillió szíriai menekültet telepítene a biztonsági zónába Erdoğan, de nem feltétlenül tiszták a szándékai

A török-orosz-iráni csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan, hogy több mint hárommillió menekült is visszatérhet Északkelet-Szíriába, ha az Egyesült Államokkal tervezett biztonsági övezet szélessége elérné Deir-ez-Zór és Rakka vonalát. A szóban forgó szíriai biztonsági övezetről már többször is lehetett hallani, amerikai-török közös ellenőrzés alatt működne, itt írtunk róla részletesen.

Közben Amerikában Donald Trumpot hibáztatják a kialakult helyzetért, republikánus oldalról is érkeznek olyan kritikák, hogy az elnök túl engedékeny volt Erdoğannal, amikor magukra hagyta a kurdokat a törökökkel szemben.

A kurdok úgy érzik, hátba szúrta őket az Egyesült Államok

A Szíriai Demokratikus Erőket (SDF) hátba szúrta az Egyesült Államok hétfői bejelentésével, amely szerint az amerikai erők nem bonyolódnak bele Washington szíriai szövetségese, a helyi kurd fegyveres koalíció ellen indítandó török hadműveletbe - e meggyőződésének adott hangot hétfőn a kurd vezetésű szíriai ernyőszervezet.

A helyzet másik oldalról nézve is hamar kontraproduktívvá válhat, ugyanis érdekegyezést teremt Bassár el-Aszad és az eddig amerikai szövetséges kurd erők között a török támadással szemben.

Trump ugyan azóta már megfenyegette Twitteren Ankarát a török gazdaság tönkretételével, ám tetteivel mégis a török offenzívát segítette, amikor bejelentette, hogy kivonja az északi határ környékén állomásozó néhány tucat amerikai katonát.

Donald Trump megfenyegette Törökországot

Donald Trump amerikai elnök a gazdasága teljes tönkretételével és megsemmisítésével fenyegette meg Törökországot hétfői Twitter-bejegyzésében. Az elnök az MTI szerint hangsúlyozta: "amennyiben Törökország olyan lépést tesz, amelyet kimagasló és páratlan bölcsességem alapján megengedhetetlennek ítélek, abban az esetben tönkreteszem és eltörlöm a török gazdaságot".