Hárommillió szíriai menekültet telepítene a biztonsági zónába Erdoğan, de nem feltétlenül tiszták a szándékai

Erdogan

A török-orosz-iráni csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan, hogy

több mint hárommillió menekült is visszatérhet Északkelet-Szíriába, ha az Egyesült Államokkal tervezett biztonsági övezet szélessége elérné Deir-ez-Zór és Rakka vonalát.

A szóban forgó szíriai biztonsági övezetről már többször is lehetett hallani, amerikai-török közös ellenőrzés alatt működne, itt írtunk róla részletesen. Augusztusi anyagunkban legalább 30 kilométer szélesként jellemeztük a területet, azzal a török feltétellel, hogy a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) vonuljanak ki. Ez lehet a kulcsa a kérdésnek.

Erdoğan eltökélt

A török vezető leszögezte, ha két héten belül nem éri el a kívánt eredményt Washingtonnal az ügyben, akkor saját hadművelettel valósítja meg az övezet terveit. Erdoğan szerint Szíria jövője szempontjából a legnagyobb fenyegetés az YPG.

Erdoğan céljai, főleg a zóna szélesítésével kapcsolatos kijelentése után, egyre világosabbakak: a szíriai menekülteket igyekszik a kurdok ellen is ütőkártyaként felhasználni, így megpróbálva elérni, hogy a kurd milíciák még több területről vonuljanak ki.

Jelenlegi becslések szerint 3,6 millió szíriai menekült tartózkodik Törökországban, Erdoğan a közelmúltban az Európai Uniót riogatta velük.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András

Friss

1
sss
2019. október 19. | 09:34
1
sss
2019. október 19. | 14:05
Életmódváltást szorgalmaz a katolikus egyházfő.
1
sss
2019. október 19. | 13:14
Az egykori pártelnök követeli, de pártja nem adja vissza neki az admin jogot.
Meg kell ismételni a választást.
Az egykori pártelnök követeli, de pártja nem adja vissza neki az admin jogot.
Az ingatlanárak növekedésével szemben a leghatékonyabb védekezés az ingatlanállomány bővülése lenne.