Nagyon fordítva ülnek a lovon: perrel fenyegetőzik a rendelő, ha lefotózzák, hogy rossz állapotban van

Rossz lift

„A szükséges jogi lépések megtételével” fenyegetőzik a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet alá tartozó pesterzsébeti Ady Endre utcai szakrendelő abban az esetben, ha az intézmény látogatói fényképeket készítenek a rossz körülményekről – derül ki egy Bencsik János jobbikos országgyűlési képviselő által közölt fotóból.

Bencsik János/Facebook

A rendelő szerint a „tárgyi feltételek” lefotózása abban az esetben tiltott, ha az „sérti az intézmény jó hírnevét”. Magyarul ez nem jelent mást, mint hogy nem szabad felhívni a figyelmet arra, hogy ha van.

Persze eleve nehezen értelmezhető, hogy egy közellátást végző, közpénzből működő intézmény jó hírnevét hogyan sértheti meg olyan személy, aki fényképes dokumentációjával legfeljebb arra tudja felhívni a figyelmet, hogy a számára nyújtott ellátás minősége alacsony. Egy közfinanszírozott egészségügyi intézmény ugyanis nem magáncég, nem egy piaci brand, aminek jó hírnevét a hosszútávú profitorientáltság okán óvni kell a külső kritikáktól, hanem közintézményként olyan szolgáltatást kell nyújtania, amit a lakosság joggal elvárhat.

A jó hírnév védelmét pedig nem lehet egy rossz ellátás álcájaként használni.

Idén több kórházban is előfordult, hogy olyan tájékoztatókat helyeztek ki, miszerint fotózni csak igazgatói engedéllyel szabad – ráadásul a TASZ jogvédő szervezet szerint a tiltást az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) utasítására tették ki az intézmények. Mi is írtunk arról, hogy a Péterfy Kórházban ezt annyira átgondolatlanul fogalmazták meg, hogy jogkövető magatartás esetén a családtagok még egymást sem fotózhatták volna le.

A cenzorok egyébként abban az időben léptek színre, amikor penészes, omló vakolatokról, vagy éppen beteg gyermekeik mellett földön fekve éjszakázó szülőkről készült képek jelentek meg a közösségi médiában.

Csakhogy az egészségügyi intézményekben való fotózást sem a polgári törvénykönyv, sem az egészségügyi törvény nem tiltja, az pedig nehezen elfogadható magyarázat, hogy a tiltásra „a betegellátás biztonságához fűződő közbizalom megőrzése érdekében” van szükség. Hiszen ezt a gumimagyarázatot egyrészt bármire -még jogsértések fedezésére is- rá lehet húzni közfeladatot ellátó intézmények esetén, másrészt

a betegellátás biztonságát nem az veszélyezteti, ha lefotózzák, hogy nem működik a lift, hanem az, hogy nem működik a lift.

A pesterzsébeti szakrendelővel kapcsolatban előző hétvégén sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet Bencsik János jobbikos országgyűlési képviselő arra, hogy sem a liftet, sem a mozgássérült wc-t nem lehet használni.

A politikus szerint ennek lett az a következménye, hogy a lift és wc ugyan továbbra sem használható, viszont már tábla figyelmeztet arra, hogy nem szabad lefotózni őket.

Az intézmény jó hírnevét a leginkább az védené, ha megjavítanák a hónapok óta használhatatlan liftet és rokkant wc-t. Vagy legalább tájékoztatnák a betegeket ez irányú törekvéseikről. Ha vannak egyáltalán – üzente a vezetőségnek.