Oroszország nem akar katonai konfliktusba kerülni Ankarával

.

Oroszország még gondolni sem akar arra, hogy katonai konfliktusba sodródhat Törökországgal az Északkelet-Szíriában zajló török offenzíva miatt - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Rijádból.

"Még gondolni sem szeretnénk erre a lehetőségre"

- mondta Peszkov.

Felhívta a figyelmet, hogy a konfliktus megelőzésére a két ország katonái kommunikációs csatornákat építettek ki egymás között, és hogy Moszkva és Ankara egyéb szinteken is kapcsolatban áll egymással. Emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a közelmúltban telefonon beszélt török hivatali partnerével, Recep Tayyip Erdogannal, és eszmecserét folytatott egymással a két ország külügyminisztere is.

Mint mondta, a két ország között több kapcsolatfelvétel és megállapodás történt, de ezekkel kapcsolatban nem kívánt részletekbe bocsátkozni. Annyit mondott, hogy a Szíriával kapcsolatos álláspontban nem jelentek meg "új elemek". Emlékeztetett rá, hogy

az október 9-én megindított török hadműveletek kezdetekor az orosz fél több szinten is értésre adta, hogy "kategorikusan nemkívánatosnak" tart bármi olyan lépést, amely megzavarhatja a szíriai politikai rendezést, és a feszültség növekedését provokálhatja ki ebben az országban.

Ukrajnáról szólva megismételte: kizárt, hogy Moszkva bármilyen fórumon, ezen belül a "normandiai négyek csúcstalálkozóján" is megvitassa az általa 2014-ben, a helyi népszavazás eredményére való hivatkozással elcsatolt Krím félsziget visszaszolgáltatásának kérdését.

A kurdok megállapodtak az Aszad-rezsimmel, a szíriai hadsereg vonul a törökök ellen

A BBC beszámolója szerint a szíriai kurdok megállapodást kötöttek Bassár el-Aszad elnök kormányával, ennek következtében a szíriai hadseregből vezényelnek egységeket északkeletre, ahol a török hadműveletek zajlanak. A kurdok bejelentése szerint a szír haderő segíteni fog a Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) a törökök elleni háborúban, valamint több, török ellenőrzés alatt álló szíriai várost is felszabadítanának.