BKK-automaták: közel négyezer ember a pénzét, több mint kétezer a jegyét, bérletét bukhatta

BKK-automata
BKK

A BKK 366 darab jegykiadó automatát üzemeltet, ezek 2019. január 1. és szeptember 30. között mintegy 14,4 millió tranzakciót bonyolítottak le – közölte az Alfahírrel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Kérdésünkre elmondták, hogy a hibák, valamint bejelentések aránya minimális, igaz, ez csak elsőre tűnik annak.

Október elejéig az ügyfelek

  • 0,026 százaléka nem kapott visszajáró pénzt,
  • 0,017 százaléka nem kapott jegyet vagy bérletet a gépekből.

Ha így nézzük, az arányok valóban kedvezőnek tűnnek, azonban a 14,4 milliós tranzakciószám esetében mindez azt jelenti, hogy

  • 3744 fő nem kapott visszajáró pénzt,
  • 2448 fő nem kapott jegyet vagy bérletet a gépekből.

A jegy- és bérletárak ismeretében feltételezhető, hogy csak idén több tízmillió forint sorsa függött attól, a vásárlók ott hagyták-e az elrontott automatákat a pénzükkel vagy a megvásárolt termékekkel, vagy rögtön intézkedést kértek az ügyfélszolgálattól. Ráadásul ezek csak a hivatalosan ismert adatok, a valóságban ennél jelentősen több kár történhetett, hiszen aki nem jelzi a "hibás" működést, annak esete dokumentálatlanul marad.

Egyébként az automaták alapvetően sikeresek, hiszen gyorsak és kényelmesen használhatóak:

a BKK tájékoztatása szerint már ezek a gépek bonyolítják a teljes forgalom több mint 60 százalékát.

Az elmúlt években több riportban is bemutatták az automatás csalók folyamatosan változó módszereit, például azt is, hogy egy-egy sikeresebb nyílás-beragasztás után a bűnözők akár maroknyi havi bérletet vehetnek ki a gépekből, majd ezeket némi kezelési költség levonása fejében visszaváltják az ügyfélszolgálaton, több tízezer forinthoz jutva. A vonaljegyeket eközben külföldi turistáknak próbálják eladni, sokszor pont az általuk elrontott gép mellett állva.

Többek között arról is kérdeztük BKK-t, hogy tervezik-e úgy módosítani a bérletvisszaváltási eljárást, hogy az csak a bérleten szereplő azonosítószámhoz kapcsolódó eredeti okmány felmutatásával legyen lehetséges. Mivel a BKK válaszadása a szokásostól eltérően, több mint két hónapba telt, időközben úgy tűnik változtattak a szabályokon is, és már nem olyan könnyű a csalók helyzete.

Mint írták, az új szabályozás szerint a visszaváltásról a BKK már bizonylatot is készít, amelyhez a visszaváltást kérő ügyfélnek fényképes okmányt kell bemutatnia.

Tehát bármilyen bérletet vissza lehet váltani, de a csalóknak fel kell fedniük magukat, kockáztatva kilétüket.

Ez alapján, ha visszaélésre utaló bejelentés érkezik (például valaki jelzi, hogy ellopták a bérletét vagy a gépből nem tudta kivenni), akkor a vállalat párosítani tudja a károsult bérletén szereplő igazolványszámot a visszaváltott bérletek igazolványszámaival, így el tudnak jutni ahhoz, aki pénzzé tette azt. Az eljárásban egyébként még további módosításokat terveznek – árulták el.

Megkérdeztük azt is, hogy mi történik abban az esetben, ha valaki elhagyja a bérletét, és azt egy becsületes megtaláló nem pénzzé teszi, hanem leadja a cégnél. A BKK ilyen esetben átadás-átvételi dokumentum kitöltésével átveszi a bérletet, és hasonlóan a visszaváltottakhoz, itt is összevetik azokkal a bejelentésekkel, amiket a károsultak tettek. Tehát abban az esetben, ha valaki elhagyta a bérletét, mindenképpen megéri bejelentést tennie az ügyfélszolgálatnál, mert könnyen lehet, hogy valaki már leadta. A közlekedési társaság közölte, hogy ilyenkor lehetővé teszik az eredeti okmány vásárlójának kártalanítását.

Rögtön elkezdték babrálni a gépeket

Tájékoztatásuk szerint a manipulációs kísérletek szinte az első beüzemeléseket követően, már 2014 nyarán elterjedtek a bankjegyvisszaadó nyílás eltömítésével. Ezek visszaszorítása érdekében először az automaták működésének módosítása történt úgy, hogy 60 másodperc után az el nem vett bankjegyeket visszahúzza az automata. A fejlesztések után ez a fajta manipulációs tevékenység megszűnt.

Ezzel párhuzamosan megjelent az érmekivezető nyílások eltömítése, ami a mai napig tart, de már nem olyan nagy sikerrel mint korábban. 2017 májusában ugyanis elkészült egy egyedi hardveres fejlesztés a teljes hálózatra, ami az érmekivezető csatornákat több szenzorral látja el, tömítés esetén pedig 10 másodpercen belül letiltja a készpénzfizetési funkciót, megakadályozva ezzel a további ügyfelek megkárosítását.

A BKK amellett, hogy folyamatos kapcsolatban van a közterület-felügyelőkkel, a rendszerszintű visszaélések miatt több ízben feljelentést is tett a rendőrség felé. Válaszuk szerint az utóbbi években a hatóság kollégái rendszeresen keresik a BKK-t a vásárlók feljelentései miatt, és több manipulációs esetet is felderítettek.

Az automatákkal kapcsolatos törvénysértések miatt született már elzárást, közérdekű munkavégzést, pénzbüntetést elrendelő ítélet is.

A vállalat azt kéri az emberektől, hogy visszaéléseket tapasztalva értesítsék a hatóságokat, egyéb probléma kapcsán pedig hívják fel ügyfélszolgálatukat, ahonnan akár az automata távvezérlésével is tudnak segíteni.