Elképesztő indokkal tartja magánál az ellopott merevlemezeket a volt dunaújvárosi fideszes alpolgármester

Szepesi Attila
Szepesi Attila, volt alpolgármester

Egyelőre nem hajlandó visszaszolgáltatni Dunaújváros korábbi fideszes, gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere, Szepesi Attila azt a merevlemezt, amely a Pintér Tamás polgármester sikerét hozó önkormányzati választás után tűnt el a hivatali gépéből – tudta meg a Magyar Hang.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, az ellenzéki Rajta Újváros Egyesület győzelme után a dunaújvárosi önkormányzatban is beindult a fideszes nyomeltakarítás. Ennek keretében három merevlemezt csempésztek ki ismeretlen tettesek.

Pintér Tamás, a város új polgármestere a Magyar Hangnak elmondta:

  • Cserna Gábor volt városvezető,
  • az egyik volt alpolgármester, Szepesi Attila, illetve
  • a volt polgármesteri kabinetvezető, Friedrichné Pethő Ilona gépeiből hiányoznak a winchesterek.

Az ügyben már megszületett a rendőrségi feljelentés, illetve az aljegyző a a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság felé is megtették a szükséges bejelentést. A dunaújvárosi polgármester az Alfahírnek egyelőre nem tudott pontos információkkal szolgálni azzal kapcsolatban, hogy ezek az eljárások éppen hol tartanak.

Pintér Tamás ugyanakkor portálunknak is megerősítette a Magyar Hangnak adott nyilatkozatát, miszerint a merevlemezek még nem kerültek vissza az önkormányzathoz. Némileg pontosítva azonban elárulta, hogy

mindhárom adathordozó Szepesi Attila birtokában van, aki valóban arról tájékoztatta a helyi jegyzőt, hogy azokat nem ő csempészte ki a polgármesteri hivatalból.

A winchestereket viszont egyelőre nem hajlandó visszaadni, mivel állítása szerint

azokon "nemzetbiztonsági adatok" találhatók.

Pintér szerint a volt alpolgármester elég sajátos magyarázatot adott arra, miiért vannak még mindig nála az eltulajdonított merevlemezek:

Szepesi azzal védekezett, hogy két olyan társaságnál is felügyelőbizottsági, illetve igazgatósági tag, ahol minősített adatokkal dolgozott, a winchestereket pedig csak akkor viszi vissza, ha ezektől erre írásos engedélyt kap.

A Magyar Hang szerint a politikus magyarázata azonban több kérdést is felvet:

  • Egyrészt a minősített adatok tárolása igen komoly biztonsági feltételekhez kötött, ha valóban nemzetbiztonságilag releváns információkról van szó, azok biztosan nem lehetnek egy egyszerű hivatali számítógépen.
  • Illetve a magyarázat is sántít, hiszen ha az érintett társaságok írásos engedélyt adnak a hozzáféréshez, akkor azt utána más is elolvashatja.

A minősített adatokhoz viszont nem férhet hozzá csak úgy bárki, nem véletlenül esnek át átvilágításon azok, akik ilyen információkat kezelnek. Legfeljebb úgynevezett "nem nyilvános" minősítésű iratról lehet szó, de az – mint a neve is mutatja – nem minősített adatnak számít, nem is esik az erről szóló jogszabályok hatálya alá.

Dunaújvárosban is megkezdődött a fideszes nyomeltüntetés? - Merevlemezeket loptak ki az önkormányzat számítógépeiből

A Rajta Újváros a Facebook-oldalán jelentette be, hogy az egyesület információi szerint a Fidesz a dunaújvárosi önkormányzatban is megkezdte a választások utáni nagytakarítást. Az Alfahírnek sikerült elérnie Pintér Tamást, Dunaújváros frissen megválasztott polgármesterét, aki elmondta: tudomásukra jutott, hogy három darab merevlemezt loptak ki a városháza számítógépeiből.