Erdogan szerint az amerikaiak után az oroszok sem tartották be az ígéretüket

Erdogan

Recep Tayyip Erdogan török elnök Budapesten beszélt arról, hogy az ENSZ segítségével egy donor konferenciát akarnak szervezni a Szíria északi részén kialakított biztonsági zóna ügyében.

A török elnök leszögezte, hogy ők a terroristák ellen küzdenek Szíriában, és szomorúnak nevezte, hogy egyes európai államok szóba állnak ezekkel a szervezetekkel. Erdogan úgy látja, a török hadsereg harcol a legkeményebben az Iszlám Állam megmaradt harcosai ellen, közülük 1700 főt tartanak fogva börtöneikben.

Törökország Oroszországgal kötött megállapodást a biztonsági zónában történő közös járőrözésre, miután Erdogan szerint az Egyesült Államok csak húzta az időt ezzel kapcsolatban. Eredetileg Washington lett volna a partnerük a terület ellenőrzésében.

Erdogan viszont kijelentette a sajtótájékoztatón, hogy Amerika után Oroszország sem tartotta be ígéretét, nem távolították el a "terroristákat" a zónából és a Kurd Munkáspárt jelenleg is aktív a térségben.

Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan találkozójáról itt írtunk részletesen:

Erdogan Orbán mellett állva beszélt arról, hogy megnyithatják a kapukat a menekültek előtt

A nemzetközi sajtótájékoztató előtt tíz megállapodást, illetve szándéknyilatkozatot írtak alá a felek képviselői, például postai, oktatási, közúti fuvarozási, űrkutatási és diplomáciai együttműködésről, valamint Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan egy politikai szándéknyilatkozatot is ratifikált. Orbán Viktor azzal kezdte, hogy 2013-ban Ankarában kötöttek egy megállapodást, mely alapján létrehozták a legfelsőbb szintű stratégiai tanácsot, ami összefogja az együttműködést.