Orbán: az ellenzéket komolyan kell venni

Orbán

Orbán Viktor szokásos interjújában a Kossuth Rádióban köszönetet mondott a budapestieknek, hogy „elfogadták, de legalább tudomásul vették” a három kiemelt diplomáciai eseményt a közelmúltban, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Heiko Maas német külügyminiszter és Recep Tayyip Erdogan látogatását. Orbán szerint ha tüntetés is van, az még nagyobb felfordulással jár.

Az ellenzék kritizálta Putyin és Erdogan érkezését, Orbán ezt így kommentálta:

Az ellenzék magatartását nem dolgom minősíteni, habár a kísértés nagy. De kétségkívül nem értik a dolgot.

Itt újra előkerült a bevándorláspártizás:

Nem értik a dolgot, tudatlanságot látok benne nem rosszindulatot. Nem akarják felfogni, hogy Törökország nélkül a milliós migránsáradatot nem lehet megállítani, nem akarják érteni azt, hogy Erdogant el akarják távolítani a székéből, és ez a bevándorláspárti erőknek az érdeke. Mert ha nincs erő, egyensúly, és rend, akkor nem fogják megállítani a migránsokat, akkor a bevándroláspártiak álma teljesül. Soros György ezt megírta a híres tervében, évi egymillió migránsra van szüksége Európának.

"Ott támogatjuk őket, ahol kell, de megértem, hogy ellenzékből ezt nehéz átlátni" - mondta a kormányfő a kurdkérdés kapcsán, Iraki Kurdisztánban nyújtanak támogatást a kurdoknak.

Ukrajnáról leszögezte, addig vétózni fogják a NATO-tagfelvételi kérelmüket, amíg kárpátaljai érdekek sérülnek az országban. Bízik abban, hogy az új elnök „nem fog magyarellenes politikát folytatni”.

Egy tanúvallomás szerint Putyin és Orbán közösen hergelték Trumpot Ukrajna ellen, még Nagy-Magyarország is szóba került

Elkezdődtek az amerikai képviselőházban az impeachment-eljáráshoz szükséges meghallgatások, melynek apropója az, hogy a demokraták szerint Donald Trump elnöki hatalmát személyes célokra használva próbálhatta arra kényszeríteni az ukrán igazságszolgáltatást Volodimir Zelenszkij elnökön keresztül, hogy indítsanak vizsgálatot egyik legfőbb politikai riválisa, Joe Biden fia ellen.

Orbán talán először a nyilvánosság előtt kimondta azt, hogy Momentum. Azért vetemedett erre, mert Fekete-Győr András a román elnökválasztáson nem az RMDSZ mellé állt, hanem Dan Barnát, a liberális USR elnökét és államfőjelöltjét támogatja. Orbán ezt SZDSZ-es tempónak nevezte, szerinte ez a külpolitikai felfogás nem nemzeti, hanem nemzetközi alapokon áll.

Az EU következő költségvetésénél úgy látja, a mezőgazdaságot és a kohéziós alapokat nem kellene elrontani, mert működnek, a klímapolitikát támogatják, de ne a felzárkóztatási pénzek rovására menjen.

Karácsony Gergely

Érdekes helyzetben vagyunk, a kormánypártok jelentős veszteségeket szenvedtek

- ismerte el Orbán az önkormányzati választásokról.

Azt is hozzátette, hogy

az ellenzéket komolyan kell venni. Komoly küzdelem és harc van Magyarországon. De az ellenzéket ez nem zavarja, hogy diktatúrásdit játszanak.

A kormányfő Karácsony Gergelyről kifejezte, ő méltó módon viselkedett, nem játszott diktatúrásdit, de szerinte visszajött a régi baloldali kormány összes embere.

Sok fájdalmas dolgot kellett lehúznom, nem volt kellemes ez a délelőtt, álmokat kell feladni

- így emlékezett vissza a hét eleji kormányülésre, amin a főpolgármester is részt vett.

Egyeztetett Karácsony és a kormány: kézilabdacsarnok valószínűleg lesz, Budapest-törvény nem, az atlétikai stadion kérdéses

Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közös sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy mire jutottak a kormányülésen, amire Karácsonyt is meghívták. Karácsony szerint közös céljuk a kormánnyal Budapest fejlesztése, az első találkozás elindította a közös munkafolyamatot. A főpolgármester intézményesült együttműködést szeretne, ennek színtere a Budapesti Közfejlesztések Tanácsa lehet.