Gyöngyösi a magyar biztosjelöltnek: "Magyarország miniszterelnöke úgy tekint Önre, mint kézivezérelt bábjára"

Gyöngyösi a magyar biztosjelöltnek: "Magyarország miniszterelnöke úgy tekint Önre, mint kézivezérelt bábjára"

Gyöngyösi Márton az EP Külügyi Bizottságának tagjaként kérdezte Várhelyi Olivért a biztosjelölt meghallgatásán.

A független képviselő gratulált Várhelyinek, hogy elődjével szemben eljutott a meghallgatásokig, Trócsányi László ugyanis már az összeférhetetlenségi vizsgálatnál kiesett.

Gyöngyösi azzal kezdett, hogy Várhelyit egy olyan kormány delegálta, amellyel szemben elindították a 7-es cikkelyes eljárást a jogállamiság felszámolása miatt.

A Fidesz pártállami rendszert épít Magyarországon, megszállja a közintézményeket, ez alól a külügy és a diplomácia sem kivétel.

A Jobbik EP-képviselője szerint Várhelyit sokan úgy ismerik, mint pártkatonát, és nem mint közszolgát, még ha a felkészültségét nem is tagadják.

Gyöngyösi azt kérdezte, mi a garancia, hogy biztosként független lesz Orbán Viktortól és a magyar rendszertől? Hogyan fogja számonkérni a demokratikus normákat egy olyan kormány delegáltjaként, amely a tagjelölt Észak-Macedóniából, három tagjelölt államon át csempészett egy jogerősen elítélt embert, Nikola Gruevszkit?

Várhelyi válaszában kifejtette, hogy az európai alapító szerződések szerint a Bizottság tagjait a tagállamok kormányai jelölik, egyetértésben az elnökjelölttel.

Az én esetemben is ez történt, pártnak tagja nem vagyok, így nehéz lenne pártdelegáltként definiálni.

Várhelyi – ahogy a meghallgatás során többször is – ígéretet tett arra, hogy munkáját teljesen függetlenül, minden befolyástól mentesen fogja végezni, ahogy azt tette európai tisztviselőként korábban is.

Sem kormánytól, sem intézménytől, sem más szervtől semmilyen utasítást nem fogadok el.

Gruveszkiről azt mondta, hogy a hatályos szabályok szerint a tagállamok döntenek a menedékjog megadásáról, ezért ebben az ügyben ennél többet nem tud mondani.

Gyöngyösi pótkérdésében megemlítette Orbán Viktor kijelentését, melyet a Türk Tanácson tett, ahol Azerbajdzsánnak és Törökországnak ígért segítséget arra az esetre, ha a magyar biztoshoz kerül a bővítési portfólió. A politikus szerint aggasztó, hogy

Magyarország minisztererelnöke úgy tekint Önre, mint kézivezérelt bábjára.

Gyöngyösi kérdése: „mi a garancia arra, hogy nem Orbán Viktor kijáróembere lesz a Bizottságban?"

Várhelyi ismételte korábbi válaszát:

Semmilyen beavatkozást nem fogok eltűrni a portfóliómban vagy a tevékenységemben.

Várhelyi nyitóbeszédéről itt írtunk:

Várhelyi: Európa építése nem arról szól, hogy válasszunk a nemzeti vagy európai érdekek között

Várhelyi Olivért, az EU bővítés- és szomszédságpolitikai biztosi posztjának jelöltjét az Európai Parlament Külügyi Bizottsága hallgatja és kérdezi ezekben a percekben is. A magyar biztosjelölt nagyjából 17 perces nyitóbeszéddel mutatkozott be, amit azzal kezdett, hogy a kommunista Magyarországon született, családtagjait 1956 után üldözték, őt ez az esemény alakította gyerekkora óta.