Kétkulacsos külpolitika: Szijjártó az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Orbán ukrajnai látogatása alatt

Kétkulacsos külpolitika: Szijjártó az orosz külügyminiszterrel tárgyalt Orbán ukrajnai látogatása alatt

Úgy látszik, a Fidesz-kormány az uniós soros elnökség idejére sem szakított az oroszbarát politikával. Miközben a miniszterelnök gesztusértékű látogatást tett Zelenszkijnél, az embere Szergej Lavrovval konspirált.

Orbán Viktor Ukrajna orosz lerohanása után majd' két és fél évig távol maradt az ukrán fővárostól, és ő volt szinte az egyetlen ilyen európai vezető, ám kedden váratlan látogatást tett Volodimir Zelenszkijnél. A Európai Tanács soros elnökségét átvevő Magyarország miniszterelnöke nem húzódozhatott tovább a kijevi úttól.

Amíg Orbán Zelenszkijjel tárgyalt, a Druzsba-díjas Szijjártó Péter felhívta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert.

Az orosz külügyminisztérium honlapja szerint a telefonhívást a magyar külügy kezdeményezte. Hangsúlyozták, hogy a felek elismerően nyilatkoztak az Oroszország és Magyarország közötti jelenlegi magas szintű politikai párbeszédről.

A kétoldalú interakció a rendkívül nehéz nemzetközi helyzet ellenére is folyamatosan fejlődött, az egészséges pragmatizmus és a kölcsönös előnyök jegyében

– írta az orosz külügy.

Homályosan fogalmazva azt írták, „a felek eszmecserét folytattak a nemzetközi napirenden szereplő számos aktuális kérdésről”. Egyetlen konkrétumként említették, hogy az ukrajnai válságnak nevezett háború kapcsán mindkét külügyminiszter úgy látja, hogy „Kijevnek feltétel nélkül biztosítania kell az országban élő valamennyi etnikai kisebbség jogait”.

Orbán kijevi látogatása fölött elsiklik az orosz közlemény, de ez nem meglepő, mivel Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője azt nyilatkozta, hogy „semmit sem vár Orbán Viktor kijevi útjától a Kreml”. Szerinte

Orbán Viktor "a brüsszeli érdekek mentén megfogalmazott kötelezettségeknek tesz eleget, nem pedig a nemzeti érdekek mentén.”

(Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott, a moszkvai tárgyalásai után tartott közös sajtóértekezleten 2022. július 21-én. MTI/EPA)