Elvesztegetett évtized: gazdasági válságra készül a kormányzat(?)

Orbán Viktor
Orbán Viktor és Semjén Zsolt (j.)

A héten ismét egész konkrétan nyilatkozott az Orbán-kormány egyik szakállamtitkára, jelesül Tállai András miniszterhelyettes (Pénzügyminisztérium) a közelgő gazdasági válságról. A politikus hétfőn a Parlamentben Demeter Márta (LMP) napirend előtti felszólalására válaszul szögezte le:

"kell a kormány előrelátása, hogy a válság idejére a gazdaságvédelmi akcióterveket folyamatosan kidolgozza és azt az Országgyűlés elé tárja, hogy az Országgyűlés azt el tudja fogadni".

Egyébként az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese félszólalásában pont a gazdasági kitettségünket kritizálta, és a magyar kkv-k támogatását szorgalmazta.

Tállai András

Önállóan állni

Érdekes, de a gazdasági válság előszobájában egybecseng Orbán Viktor és Demeter Márta véleménye. A magyar miniszterelnök ugyanis alig két hete, november 17-én beszélt arról, hogy

"nehéz próbatétel előtt állunk, mert az előrejelzések szerint a nyugat-európai gazdaságokra hidegebb, borúsabb idők jönnek".

Szerinte a következő egy-két évben fog eldőlni, "hogy milyen erősek vagyunk valójában, hogy milyen az ellenálló képességünk", ugyanis a válságot nem tudjuk elkerülni. Aminek egyszerű a magyarázata: a közép-európai országok exportjának 85 százaléka az Európai Unió nyugati felébe irányul. 

Orbán Viktor az eddigi termelési riportoktól eltérően arról is beszélt,

Orbán Viktor
reméli, "hogy a saját lábunkon is meg tudunk állni, hogy ez így van-e, ez most elválik".

Hozzátéve: hamarosan kiderül, hogy a közép-európai országok mennyire képesek önállóan "mozogni", függetlenül a nyugat-európai fejleményektől.

"Optimista vagyok, de nehezebb idők jönnek, mint az előző évek voltak"

- szögezte le a kormányfő. 

Elpazarolták mindenük

Bizonyíthatták volna önállóságukat térségünk országai, ha a kormányaik különböző okokból nem pazarolják el ezt az évtizedet - fogalmazott portálunknak Z. Kárpát Dániel, az Országgyűlés Vállalkozásfejlesztési bizottságának jobbikos elnöke. Az elmúlt évtized egy forrás bő időszak volt, de ezek nem saját nemzeti, hanem jellemzően nyugati fejlesztési források voltak, amiknek a a kihasználtsági foka "rémisztően alacsony" szinten mozgott - tette hozzá.

Z. Kárpát Dániel

A politikus arra figyelmeztetett, hogyha ezek az elherdált 100 milliárdok valóban gazdaságfejlesztésre mentek volna, ma már Magyarország egy középhatalom lehetne a Kárpát-medencében.

"A Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok önfeladó módon mindent megtettek a multinacionális tőke becsábításáért. 2010-ben vártunk egy fordulatot, ám azt látjuk, hogy az Orbán-kormányok még többet adtak a multiknak vissza nem térítendő kedvezmények formájában"

- magyarázta Z. Kárpát Dániel, hozzátéve: amíg egy magyar mikro-, kis- és középvállalkozás 2 millió forint munkahelyteremtési támogatásban részesül, addig egy multi 14,5 millió forinttal számolhat.

Minden lehetséges mutatóban

Egyébként nemcsak a kitettségünk okán érezhetjük magunkat kényelmetlenül.

Csaba László közgazdász november elején vázolta a szintén borús kilátásainkat a Qubitnak adott interjújában. Szerinte a magyar gazdaság közel sem teljesít olyan jól, mint ahogy azt a kormányzati propaganda kommunikálja.

"Romániához, Lettországhoz, Észtországhoz, Szlovákiához és a többi hasonló állam gazdaságához képest szinte minden mutatóban jelentős a lemaradás, az egy főre jutó jövedelemben éppúgy, mint a versenyképességi mutatókban. (...) Egykori éllovas pozíciónk az előző évtizedben egyértelműen elveszett, a mostani évtized pedig, aminek a végét tapossuk, egyértelműen elvesztegetett évtized volt, minden lehetséges mutató szerint. Nemhogy nem zárkózunk fel, de még jobban lemaradtunk"

- magyarázta.

Intőjelnek nevezte, hogy a foglalkoztatottak 10-15 százaléka külföldre vándorolt hazánkból, miközben országon belül pedig nincs megfelelő mennyiségű befektetési lehetőség.

"Az összeomlás, még ha nem is lehet tudni, hogy pontosan mikor következik be, belátható közelségbe került"

- fogalmazott az egyetemi tanár.

Ördög a falon

Úgy látszik, ezt a küszöbön álló válságot már nem is akarják tagadni a kormánytagok - vonta le a politikai tanulságot Stummer János, a Jobbik alelnöke. Szerinte valóban szükség volna akciótervekre, kellene egy demográfiai, aminek része lenne a külföldre vándorolt százezrek visszacsábítása, valamint sürgető lenne egy átfogó korrupció-ellenes fellépés is.

Stummer János

Amíg Orbán Viktor optimista, Stummer János szkeptikus.

"Nem kívánom az ördögöt a falra festeni, de nem hiszem, hogy a mostani kormányzat alkalmas arra, hogy a jelenginél nehezebb gazdasági helyzetben is talpon tudja tartani a magyar nemzetgazdaságot. Már csak azért sem, mert éppen ez a kormányzat volt az, amelyik ezt a nagyon torz szerkezetet kiépítette, amelyet egyrészt versenyen kívüli oligarchák, másrészt pedig a Magyarországot fröccsöntő- és összeszerelőüzemmé silányító multinacionális cégek uralnak le"

- közölte portálunkkal a jobbikos politikus.