A falu, amit egy elkötelezett polgármester és a közmunkások mentettek meg az elnéptelenedéstől

""
Bükkszenterzsébet madártávlatból
Facebook

Az ország egyik legszebb részén fekszik Bükkszenterzsébet, a környéken mégis elképesztő a szegénység. Eger közelsége sem jelent biztonságot a környező településeknek, a Heves megyei falut azonban öt éve egy olyan polgármester irányítja, aki jól fizető állását hagyta ott azért, hogy szülőhelyét megpróbálja felvirágoztatni. Eddig úgy néz ki, hogy sikerrel járt, újra megtelt élettel, rendszeresek a közösségi programok és a problémás családoknak is segítettek új helyet találni. Már amelyik nem akart beilleszkedni, hiszen Ortó Szilárd mindenkinek segít, aki szeretne változtatni. A közmunkára itt nem szükséges rosszként tekintenek, hanem lehetőségként - a polgármester irányításával rengeteg épületet újítottak meg, a közmunkások játszóteret, régi parasztházból kialakított szálláshelyet, idősotthont is kialakítottak.

Tízmillió forintnyi adományt juttatott Rig Lajos az épülő hevesi idősotthonnak - ezzel került be először az országos hírekbe Bükkszenterzsébet. A Heves megyei település polgármestere akkor az adományozással kapcsolatban arról beszélt, hogy alig több mint 24 millió forintból alakítanak ki idősek otthonát az egykori varroda épületében. "Hogy lehet ilyen olcsó?" - kérdeztem akkor, mire Ortó Szilárd azt mondta, hogy közmunkások segítségével mindent magunk végzünk. 

"Nemcsak az idősek otthonán dolgoznak a közmunkások, az elmúlt években folyamatosan újult meg munkájuknak köszönhetően a település"

- tette hozzá a polgármester, aki - miután hitetlenkedve fogadtam a választ - meghívott, hogy nézzem meg személyesen mennyi minden újult meg a települések életében megszokott árképzés töredékéből.

""
Ezt a feliratot is közmunkások készítették.
""
Az egykori varrodában alakítottak ki idősotthont, a térségben is gondot jelent a szépkorúak méltó körülmények közé történő elhelyezése.

Merthogy közmunkaprogram ugyan országszerte van, arról azonban alig lehet hallani, hogy a programban résztvevők olyan munkát végeznek, amellyel hosszú távon is jól jár a település. Csak két példa: 2018-ban több szabolcsi településen közmunkásokkal törették magáncégek a diót, a munkára az önkormányzat rendelte ki őket, több polgármester pedig a saját házát építtette fel a havi pártízezres fizetésből élőkkel.

Maguknak is dolgoznak

Bükkszenterzsébeten a közmunkások a település vagyonát gyarapítják. A polgármester perceken keresztül sorolja, hogy mennyi minden újult meg a segítségükkel. Játszóteret építettek, kerítést készítettek, a közterületi szemeteseket is ők gyártották le, több járdát és kocsibeállót is kialakítottak.

""
A kerítést, a táblákat és a játékokat is közmunkások készítették.
""
A kerítést és a táblákat is közmunkások készítették.

A hivatalba csak mutatóba megyünk be, azt mondja, nem tölt ott sok időt, szeret minél többet kint lenni a terepen.

A településnek saját vágóhídja van, az udvarban szépen cseperednek a szárnyasok. Ezt is közmunkásokkal alakították ki, a berendezéseket kedvezményesen vagy adományként szerezte meg a település. A környékről sokan járnak ide vágatni, hiszen az itt dolgozó asszonyok jóval gyorsabban végeznek a tisztítással.

""

Több leromlott állapotú épületet is felújítottak, így lett a településen szolgáló óvónőknek szolgálati lakása, Bükkszenterzsébet egyetlen nagyobb szálláshelyét is közmunkások alakították ki.

""
Egy leromlott állapotú, önkormányzati tulajdonban levő parasztházból alakították ki a falu vendégházát.

Ortó Szilárd szerint ezzel nemcsak a település jár jobban, de a közmunkások is, hiszen

"így látják, hogy értelmes munkát végeznek és ez közvetlenül a saját hasznukra is válik, ez meglátszik a hozzáállásukon is".

Lehetőségként, nem szükséges rosszként tekintenek a közmunkára az érintettek, akik között van vízszerelő, kőműves, de nyolc osztályt végzett, korábban balhés életviteléről ismert helyi is.

Hirtelen jött az ötlet

Ahhoz, hogy a település a szűkös forrásokhoz képest ilyen nagy dolgokat tudott megvalósítani a helyiek szerint az kellett, hogy a polgármester valóban a faluért dolgozzon, és azt is tudja, milyen a kemény munka. 

Ortó Szilárd 2014 előtt 8 évig volt képviselő a településen, mellette bútorrestaurátorként dolgozott és elmondása szerint jól keresett, állandó ügyfélköre volt. 2014-ben aztán úgy döntött, hogy elindul a polgármesteri tisztségért, és feladja addigi munkáját, hogy szülőfaluját felvirágoztassa. A Jobbik támogatásával indult, kezdetben a helyi cigányok rettegtek tőle. Aztán később bebizonyosodott, hogy a félelem alaptalan, hiszen értük is dolgozik.

""
A falumúzeum

Az országban szinte egyedülálló módon szervezte meg a közmunkások foglalkoztatását, de nem ez az egyetlen érdeme:

  • a környező falvakkal ellentétben az elmúlt években növekedésnek indult Bükkszenterzsébet lélekszáma
  • a településen pár év alatt jóval nagyobb arányban nőtt az óvodások száma, mint a lakosoké
  • több balhés családot sikerült átterelni a munka világába
  • megjelentek az első külföldiek is a faluban
  • náluk is tartják a Múzeumok Éjszakáját

A Múzeumok Éjszakájához is csatlakozott a település a szintén közösségi együttműködésben felújított faluházzal, ahol a településsel kapcsolatos relikviákat, emlékeket mutatják be.

""
Alkalomadtán mulatságokat is rendeznek a falumúzeumban.

Tele van régi berendezésekkel, falvédőkkel és egyéb olyan tárgyakkal, amelyek egykor a falusi élet elengedhetetlen eszközei voltak.

""
Így nézett ki a 2018-as Múzeumok Éjszakája Bükkszenterzsébeten.
Facebook

Sok kiállítási darab pont Ortó Szilárd korábbi munkája miatt menekült meg a fészerekből, a kidobásra ítélt lomok közül mentett mindent, ami a faluval kapcsolatos. A múzeumnak nincs rendszeres nyitvatartása, a bejelentkező csoportoknak személyesen a polgármester mutatja meg az épületeket.

Az eredményeket értékelik a leginkább

Ortó Szilárd szerint többen vannak, akik pályáztak volna a polgármesterségre, egy esetleges váltásban az zavarta volna a leginkább, hogy bizonytalanná vált volna annak a jövője, amit öt év alatt felépített. 

A szenterzsébetiek látták, hogy a település helyi viszonyokhoz képest elképesztő fejlődésnek indult. Többen azt hozták fel a polgármester legnagyobb eredményeként, hogy ismét életet lehelt a faluba, újra közösségé formálódnak.

""
Ortó Szilárd épp az öregek otthonába érkezett adományokat fogadja.
""
Azt, hogy milyen közösséget kovácsolt, jól mutatja, hogy az ezerfős település karácsonyi ünnepségére milyen óriási tömeg látogatott ki.
Facebook

Az önkormányzati választáson két másik jelölt is elindult, azonban a helyiek 81 százalék feletti aránnyal választották újra Ortó Szilárdot, aki így újabb öt évig vezetheti Bükkszenterzsébetet.