Tízmillió forintnyi adományt juttatott az épülő hevesi idősotthonnak Rig Lajos

""

Négy és fél tonnányi, mintegy tízmillió forint értékű adományt szervezett Rig Lajos az épülő bükkszenterzsébeti idősotthonnak. A jobbikos politikus nemzetközi kapcsolatait felhasználva szerezte meg egy svájci intézményből a speciális berendezéseket, a szállítást pedig személyesen intézte. 

Bükkszenterzsébet Egertől alig 20 kilométerre fekszik. Az ezerfős kistelepülés azután döntött saját idősotthon létesítése mellett, hogy korábban benne voltak egy ilyen intézmény fenntartásában, viszont náluk is egyre nagyobb lett az igény az ellátásra. A falunak szerencséje volt: az önkormányzat teljesen akadálymentes, használaton kívüli varrodája tökéletes alapot biztosított az induláshoz.

Ortó Szilárd polgármester szerint a 420 négyzetméteres otthon 33 idős ember ellátását tudja biztosítani a kétéves munka végén. A hasonló projektekhez képest eszméletlen kevés pénzből dolgoznak: a település 15 közmunkása vesz részt a régi épület átalakításában, közülük többen szakmunkát végeznek. Az ő bérükön kívül évi 6 millió forint anyagköltséggel, úgynevezett dologi kiadásfinanszírozással járul hozzá a magyar állam a munkálatokhoz. Ha elindul az ellátás, akkor várhatóan 12-15 embert tudnak majd folyamatosan alkalmazni.

Ortó Szilárd az Alfahírnek azt mondta, több más településvezető is csodájára jár annak, hogy hogyan tudják kivitelezni ennyi pénzből. 

"Szívesen segítek, ha ők is szeretnének ilyet".

Elmondása szerint egyelőre csak ennyit válaszol, de komolyra fordítva a szót, arról beszél, sokat segít, hogy a közmunkások olyan feladatot kapnak, amellyel ők is érzik, hogy van értelme annak, amit csinálnak. Szerinte az épület átalakításának összköltségéhez képest hasonló nagyságrendű anyagi forrásra lenne szükségük ahhoz, hogy berendezzék az idősotthont. Épp ezért hatalmas segítség volt a jobbikos Rig Lajos által megszervezett, nagyjából 10 millió forint értékű adomány, ami a szükséges dolgok nagyjából harmadát biztosítja.

"Egy kamionnyi, négy és fél tonna bútort kaptunk, berendezésektől kezdve, konyhai eszközökön át lámpákig. Igazából a legértékesebb része a szállítmánynak az a 13 darab speciális ágy és a hozzájuk tartozó éjszakai szekrény, amelyet kifejezetten ilyen célra gyártottak."

Fekete Szegeti Erika munkahelye, a Zollinger Stiftung ajánlotta fel az eszközöket, amelyeket egy kamionnal szállítottak a több száz kilométerrel arrébb fekvő Bükkszenterzsébetre. A nő személyesen is találkozott a szervezés közben Rig Lajossal, akiről a közös munka során alkotta meg véleményét:

"Lajosban a Jobbik egészségügyi szakpolitikusát, egy kiváló, tisztánlátó, nagy odaadással dolgozó, humorral megáldott embert ismertem meg, akinek célja a magyarországi katasztrofális egészségügyi helyzet felszámolása."

A svájci idősotthonban dolgozó magyar adományozó azt ígérte, hogy ezen túl minden felajánlható dolgot odaadnak a bükkszenterzsébetieknek, ameddig meg nem telik az épület.

Rig Lajos Facebook-oldalán részletesen dokumentálta a szállítás folyamatát, az indulástól elkezdve egészen a hazaérkezésig. Az adományt szervező, majd a kamionot barátaival megpakoló jobbikos politikus a közösségi oldalon Fekete Szegeti Erikának köszönte meg, hogy segíteni tudott:

"Hálásan köszönöm a segítséget Erikának, aki hihetetlenül lelkiismeretesen és lelkesen segített a lebonyolításban. Erika nélkül az ágyak nem hazánkba kerültek volna, hanem egy másik kelet-európai országba."

A politikus szerint hazánkban a drasztikus szakemberhiány és az intézmények hosszú várólistái miatt egyre nagyobb problémát jelent az idősek ellátása és elhelyezése. Az Alfahírnek arról beszélt, hogy Magyarország nyugodtan példát vehetne a nyugati államokról, hogy hogyan bánnak elesettjeikkel és az idősekkel. Azt mondta, hogy az ilyen akciókra addig szükség van, ameddig "Magyarországon mostohagyerekként kezelik az idősotthonokat", pedig az elöregedő társadalom miatt ez egyre fontosabb terület. 

"Azt szeretnénk, hogy ezt az idősek otthonát decemberig teljesen fel tudjuk tölteni Svájcból érkező adományokkal. Ha ez sikerül, akkor újabb intézménynek szeretnénk ilymódon segíteni. Épp ezért várjuk a hasonló helyzetben levő intézmények jelentkezését."

Rig Lajosnak egyébként nem ez az első ilyen akciója. Az év elején egy meg nem nevezett kórháznak intézett használt, de modern ágyakat. Akkor azonban az intézmény vezetője megtiltotta az adományozást, miután értesült, hogy jobbikos közbenjárással jönnének a berendezések, amelyre egyébként égető szükségük volt.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
sss
2020. február 26. | 16:40
„Sajnálom, ha valaki ezt képes volt úgy kiforgatni, hogy nem fogunk nemzetpolitikával foglalkozni" - interjú a Jobbik elnökével a kilépésekről.