Napi hétezer forintból úszik fényárban a Puskás Aréna

Lukács László György jobbikos képviselő meglehetősen szokatlannak találta, hogy a Puskás Aréna akkor is fényárban úszik, amikor abban éppen nem zajlik semmilyen sportesemény vagy egyéb rendezvény. Mivel feltételezte, hogy a kivilágítás tetemes összeget emészthet fel, írásbeli kérdéssel fordult a miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy megtudja:

  • Ki fizeti a Puskás Aréna kivilágításával kapcsolatos költségeket?
  • Mekkora becsült vagy tényleges napi, vagy havi költséget eredményez a létesítmény sportrendezvények nélküli mindennapos kivilágítása?
  • Mennyibe kerül a létesítmény átadása óta annak éjjel-nappali megvilágítása vagy várhatóan mekkora lesz ennek a költsége?

Válaszában Orbán Balázs közölte, hogy a Puskás Aréna nincs éjjel-nappal kivilágítva, a díszkivilágítás ugyanis sötétedés után éjfélig vagy az éppen aktuális rendezvény végéig tart. Azt pedig már korábbi kérdésre megválaszolták, hogy a díszkivilágítás szimbolikus értéke miatt ugyanúgy jár az új arénának, mint az Országháznak, a Szabadság-szobornak, a Lánchídnak vagy a Budai várnak, azaz a városképet meghatározó középületeknek.

Az államtitkár becslései szerint a fényárt adó 560 energiatakarékos és költséghatékony LED-világítótest üzemeltetésének átlagos költsége nem haladja meg a napi hétezer forintot.

Ezt a kiadást pedig "az Aréna bérleti díjai tartalmazzák -azaz saját bevételekből fedezik-, így az események megrendelői fizetik"

 

Azért megy üresen, éjjel is a Puskás Aréna világítása, mert szép

Az Országgyűlés, a Lánchíd, a Budai vár vagy a Szabadság-szobor alkotta szimbolikus közegbe került az új Puskás Aréna, már ami azt illeti, hogy éjjel díszkivilágítást kell kapnia. A stadion ugyanis az átadása óta sem sötétült el, a nemzeti színekből álló megvilágítás minden éjjel látható.