Pintér Tamás: "Ami a dunaújvárosiakat illeti meg, az a dunaújvárosiaknak jusson"

Pintér Tamás
Pintér Tamás

Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere hétfőn számolt be arról közösségi oldalán, hogy rendhagyó látogatáson járt nála Iváncsa polgármestere. Molnár Tibor, papíron független, ám a közelgő időközi választáson fideszes támogatással induló országgyűlési képviselőjelöltként kereste fel a városvezetőt, aki nem számított arra, hogy kényes helyzetbe kerül.

A február 16-ai dunaújvárosi időközi országgyűlési képviselő-választás előtt a találkozó témája ugyanis több mint érdekfeszítőre sikerült.

Ahogy arról korábban az Alfahír beszámolt, az iváncsai ipari park a Modern Városok Program keretében Dunaújvárosnak juttatott támogatásból valósul meg. A dunaújvárosi polgármester ezzel kapcsolatban tett fel egy-két kellemetlen kérdést vendégének.

Pintér Tamás portálunknak megerősítette, hogy a nem éppen könnyed hangnemű találkozón végül valóban a logisztikai központ témája körül forgott:

"Elsősorban azt sérelmeztem, hogy a beruházásnak eredetileg Dunaújvároshoz kellett volna kerülnie, már a kijelölt helye is megvolt, ennek ellenére mégis Iváncsának játszották át ezt a remek gazdasági és munkahelyteremtő lehetőséget."

Pintér külön kiemelte, hogy ezzel a lépéssel még a térség korábbi fideszes országgyűlési képviselőjének, Galambos Dénesnek az akaratával is szembementek, hiszen a kérdéses területet ő szemelte ki Dunaújvárosban a projekt számára.

Galambos Dénes és Molnár Tibor

A megyei jogú város vezetője szerint helytállónak bizonyultak a korábbi sajtóértesülések, miszerint a korábbi dunaújvárosi fideszes polgármester, Cserna Gábor és Molnár Tibor úgy állapodtak meg, hogy

az újvárosiakat illető támogatási pénzből megépülő logisztikai központból befolyó iparűzési adón fele-fele arányban osztozna a két település.

"Ugyan a Modern Városok Program forrásainak elosztásán sajnos már nem lehet változtatni, viszont az utóbbi időben olyan hírek keltek szárnyra, melyek szerint az iváncsaiak úgy módosítanák a Cserna Gáborral kötött megegyezést, hogy az iparűzési adó teljes egészében az ő kasszájukba folyjon be. Ezt a leghatározottabban elleneztem"

- fogalmazott az ellenzéki városvezető, aki hozzátette:

"Rákérdeztem, hogy polgármesterként, vagy esetleg országgyűlési képviselőként is azért kíván-e lobbizni, hogy a dunaújvárosiak egy fillért se lássanak abból a támogatásból, ami eredetileg az ő jólétüket kellett volna, hogy szolgálja?"

Molnár ígéretet tett arra, hogy ő nem fog ilyen javaslatot az iváncsai testület elé terjeszteni, ám arra Pintér szerint már nem adott garanciát, hogy a többi képviselő közül másnak nem lesz hasonló beterjesztése.

Pintér Tamás

Pintér Tamás ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ő örül annak, hogy az iváncsaiak is munkalehetőséghez jutnak és infrastrukturális fejlesztések lesznek a településen, de

azt szeretné elérni és azt tartaná igazságosnak, ha az iparűzési adó 80 százaléka a munkalehetőségekből kimaradó dunaújvárosiak javát szolgálhatná.

Molnár Tibor ugyanakkor ragaszkodik az 50 százalékos megállapodáshoz, így Dunaújváros polgármestere szerint még sok tárgyalást kell folytatni annak érdekében, hogy mindenki számára elfogadható végeredmény szülessen.

"Azt szeretném elérni, hogy ami a dunaújvárosiakat illeti meg, az a dunaújvárosiaknak jusson"

- hangsúlyozta Pintér Tamás, aki hozzátette, hogy ezzel párhuzamosan már folynak a tárgyalások olyan vállalkozásokkal amelyeket szeretnének Dunaújvárosba csábítani, ám ezek részleteiről egyelőre nem kívánt többet elárulni.

Az ellenzék közös képviselőjelöltjét, Kálló Gergelyt is megkerestük az üggyel kapcsolatban, aki kifejtette: úgy látszik, hogy a Fidesz-közeli polgármester célja az, hogy települési szinten megossza az embereket, ami szerinte nem a legszerencsésebb dolog.

Kálló Gergely

"Molnár Tibor ezzel csak azt éri el, hogy a lakosokat két szekértáborra szakítja, pedig neki is a választókerületben élők együttélésének megkönnyítésén kellene dolgoznia"

- fogalmazott Kálló, aki hozzátette, hogy a térség országgyűlési képviselőjeként épp az ilyen problémás, mindenki számára fontos ügyek elsimítása érdekében fog állandó értekezletet tartani a választókerület 9 településéének polgármestereivel és önkormányzati képviselőivel.

"Egy régióban élünk, melynek érdekében együtt is kell tudnunk gondolkodni, dolgozni és pályázni. Közösen kell keresnünk azokat a lehetőségeket, amelyekkel felvirágoztathatjuk az egész térséget"

- hangsúlyozta Kálló Gergely.

Unortodox munkahelyteremtés: Iváncsán létesítenek ipari parkot Dunaújváros pénzéből a fideszes üzleti körök kedvéért

Rendhagyó munkahelyteremtési megoldásra hívta föl figyelmünket egyik kedves olvasónk. A történet főszereplője az Iváncsára tervezett ipari park, a csavart pedig az szolgáltatja, hogy a beruházás Dunaújváros Modern Városok Program keretében kapott támogatásából valósul meg. Külön pikantériát ad a dolognak, hogy a háttérben fideszes üzleti körök rajzolódnak ki.