Mérgeskígyóktól indulhatott a kínai koronavírus

kígyó

A CNN beszámolója szerint a Kína középső és déli, délkeleti részein honos kínai kobra és a krait mérgeskígyók okozhatták az első koronavírusos megbetegedéseket.

Az orvosoknak sikerült meghatározni a vírus genetikai kódját és kiderült, hogy a járványért egy új koronavírus felelős, amely ugyanabba a víruscsaládba tartozik, mint az elmúlt években felbukkanó SARS és MERS, amik az utóbbi két évtizedben több száz ember életét oltották ki.

Az Egészségügyi Világszervezet az új koronavírust 2019 nCoV vírusnak nevezte el.

A kutatók, egy a Journak of Medical Virology nevű folyóiratban megjelent cikk szerint a SARS-hoz való hasonlatossága miatt először arra gyanakodtak, hogy akárcsak az, a 2019 nCoV is denevérektől származhat, ám a vírus részletes genetikai szekvenciáinak tanulmányozása során egyértelművé vált, hogy a koronavírus kígyókból eredhet.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy a kígyók táplálékául szolgáló denevérek adták át a betegséget a kígyóknak, amiket aztán a piacon értékesítettek, és így tudott az embereknél is megjelenni a vírus. 

Az viszont még a szakemberek előtt sem világos, hogyan tudott alkalmazkodni egyaránt a hidegvérű és melegvérű gazdatestekhez.