Több török katonával is végzett a szíriai hadsereg támadása

Több török katonával is végzett a szíriai hadsereg támadása
Legkevesebb négy török katona meghalt, további kilenc pedig megsebesült, egyikük súlyosan a szíriai kormányerők tüzérségének intenzív lövéseitől az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban

- közölte hétfőn a török védelmi minisztérium az MTI szerint.

A beszámoló szerint Törökország erősítésnek küldött Idlíbbe katonai egységeket azzal a céllal, hogy megakadályozza az ott folyó harcok folytatódását. A tárca aláhúzta: a damaszkuszi erők annak ellenére adták le a lövéseket, hogy Ankara a katonák tervezett pozíciójáról előzetesen tájékoztatta őket.

A minisztérium hozzátette: a török tüzérség a szükséges mértékben azonnal válaszolt a szíriai támadásra, "bemért, valamint megsemmisített célpontokat a térségben".

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő hétfőn hivatalos Twitter-fiókján az Idlíbre vonatkozó nemzetközi megállapodás megsértésének nevezte a szíriai tüzérség lövéseit. Hozzátette: "az elkövetők meg fognak fizetni" ezért.

"Rá fognak jönni, hogy nagy hibát vétenek"

Recep Tayyip Erdogan török elnök később Isztambulban tartott sajtótájékoztatót, mielőtt Ukrajnába indult hivatalos látogatásra. Arról számolt be, hogy Törökország mindig válaszolt és válaszol a támadásra. Erdogan közölte, hogy a műveletben a török tüzérség és a légierő F-16-os vadászbombázói vesznek részt. Az első adatok szerint 30-35 ellenséges szíriait "ártalmatlanítottak" - mondta, hozzátéve, hogy eddig 46 szíriai célpontra 222 tüzérségi lövést adtak le.

Azok, akik ilyen alattomos támadásokkal próbára teszik Törökország eltökéltségét, rá fognak jönni, hogy nagy hibát vétenek

- hangoztatta.

Ellentétek

Idlíb tartomány a szíriai lázadó fegyveresek utolsó bástyája, amely ellen a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők tavaly áprilisban indítottak offenzívát orosz támogatással. Ankara, amely a mérsékelt felkelő milíciákat támogatja a konfliktusban, 2017-ben arról állapodott meg Moszkvával, hogy feszültségcsökkentési övezetet alakítanak ki Idlíb tartomány peremén, a kormányerőket az ellenzéki fegyveresektől elválasztó korábbi demarkációs vonal mentén. Az egyezményt követően Törökország tucatnyi megfigyelőpontot állított fel a zónában, ám az előrenyomuló damaszkuszi csapatok ezek közül néhányat azóta már gyűrűbe zártak. A műveletek ráadásul az utóbbi hetekben annak ellenére fokozódtak, hogy Törökország és Oroszország idén január 12-én tűzszünetről egyezett meg.

Nem állnak le az orosz bombázások Szíriában, Erdoğan szerint Putyinék nem tartják be az egyezségüket

Recep Tayyip Erdoğan északnyugat-afrikai körútjáról hazafelé, a repülőgépen tartózkodó újságíróknak fejtegette, hogy Oroszország nem tartja magát az Északnyugat-Szíriával kapcsolatos török-orosz megállapodáshoz, miután nem állították le az Idlíb tartományt uraló ellenzéki fegyveresekkel szembeni offenzívát. Idlíb jelentős részét a Haját Tahrír as-Sám ernyőszervezet dzsihadistái és egyéb iszlamista milíciák, valamint az Ankara által támogatott, mérsékeltebbnek nevezhető ellenzéki fegyveres csapatok ellenőrzik.

Erdogan a hétfői sajtótájékoztatón az orosz illetékesekhez intézve szavait - egy meglepő fordulattal - kijelentette, hogy nem ők, hanem a damaszkuszi rezsim Ankara tárgyalópartnere. Egyúttal arra szólította fel Moszkvát, hogy "ne álljanak Törökország útjába". Erdogan jelezte: a török illetékesek egyeztetnek orosz hivatali kollégájukkal, de ha ezek a megbeszélések "nem hozzák meg a kívánt eredményt", személyesen magyarázza el Vlagyimir Putyin orosz elnöknek "a helyzet komolyságát".