Ez a magyar divat: közös megegyezéssel emelkedik 36 millióval Orbán Ráhel barátnőjének rendezvényekre elkölthető pénze

Ez a magyar divat: közös megegyezéssel emelkedik 36 millióval Orbán Ráhel barátnőjének rendezvényekre elkölthető pénze

Nettó 363 millió 500 ezer forintról nettó 399 millió 500 ezer forintra, azaz épphogy a tízszázalékos határ alatt (9,9 százalékkal) emelkedett az az összeg, amit az Orbán Viktor miniszterelnök lányának évfolyamtársa által igazgatott Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) Nonprofit Zrt. elkölthetett kommunikációs és rendezvényszervezési feladatokra – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő mai hirdetményéből. Az MDDÜ ügyvezetőjét, Bata-Jakab Zsófiát Orbán Ráhel barátnőjeként tartják számon, a sz*ros pelenka eldobálásáról „világhírre” szert tett miniszterelnöki családtag az állami cég reprezentatív eseményein is részt vesz.

Az emelkedés okáról csak annyit tudunk meg, hogy azt

kellő gondossággal nem láthatták előre.

A „pontos” indokolás így szól:

Felek a vállalkozási keretszerződést közös megegyezéssel kívánják módosítani a Kbt. 141. § (2) bekezdésére tekintettel, amelynek következtében az alapszerződésben meghatározott időbeli hatály, a teljesítési határidő, a keretösszeg, valamint opciós összeg változik.

A szerződés része annak a csomagnak, mely alapján a Rogán Antal irányította Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) rendezvényekre összesen 30 milliárd (!) forintos keretösszeget különített el, a keretmegállapodás másik aláírója az Antenna Hungária Zrt. volt, vagyis az egyes szervezeteknek ezt kötelezően az Antenna Hungáriánál kellett elkölteniük. Érdekesség, hogy a nyertes (egyetlen) pályázó Antenna Hungária a Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése tevékenységet mindössze 10 nappal az NKOH-val aláírt  szerződést követően vette fel.

Az Átlátszó írt arról, hogy többek közt ebből a 30 milliárdból költött

  • a ma nagy botrányt kavart Magyarország 365 fotópályázat 275 milliót,
  • az ITM 40 milliót,
  • az Öttusa és Laser Run Világbajnokság 36 milliót,
  • a NIF Zrt. 101 milliót,
  • a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. a Kárpát-medencei gazdasági EXPO 2019 kapcsán 63 milliót,
  • az MFB 113 milliót,
  • a Miniszterelnökség a II. Nemzetközi Konferencia a Keresztényüldözésről 2019. című konferencia kapcsán 125 milliót,
  • az NSÜ a 7. FINA Junior Világbajnokság kapcsán 114 milliót,
  • ugyancsak az NSÜ a Giro d’ Italia magyarországi rendezése kapcsán 172 milliót,

de a legnagyobb tétel, a most megemelt 363,5 millió Orbán Ráhel barátnőjének MDDÜ-jéhez került.

Az MDDÜ tavaly márciusban közvetlenül a központi költségvetésből is részesült potom 1 milliárd forint támogatásban.

Egymilliárdot kap az Orbán Ráhel barátnőjéhez köthető állami divatcég

A hírportál emlékeztetett rá, hogy ezt az állami céget a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) alapította 150 millió forintos költségvetéssel, és januárban kapott meg székháznak egy budai villát az Istenhegyi úton, amit fel is újítanak.Az Index arra is felhívta a figyelmet, hogy a cégben nincs semmilyen formális funkciója a kormányfő lányának, ugyanakkor vezetőjét, Bata-Jakab Zsófiát a barátnőjeként tartják számon, és Orbán Ráhel a cég reprezentatív eseményein is részt vesz.

Ez a most megemelt összeg 2019 utolsó negyedévére vonatkozott, az alapdíj mellett pedig a 109 millió forintos opciós díj is megugrott csaknem 10 százalékkal.

A 9,9 százalékos emelés épphogy alatta marad annak a 10 százalékos határnak, amelynél már új közbeszerzési eljárást kellene kiírni.