Többet keresett a zsűri a Rogán-féle fotópályázaton, mint a díjazottak, és mindezt százmilliókért reklámozták

Többet keresett a zsűri a Rogán-féle fotópályázaton, mint a díjazottak, és mindezt százmilliókért reklámozták

Úgy tűnik, kifizetőhely-jelleget öltött magára a Miniszterelnöki Kabinetiroda tavaly év végi fotópályázata. Az Index vette észre, hogy a kormány kitette honlapjára a szerződéslisták frissítését, ebből pedig kiderült, hogy a Magyarország 365 nevű fotópályázatában

a zsűrielnök 2.706.360 forintot, a négy további tag fejenként 1.353.181 forintot kapott a három és fél hónapos megbízásért. Ez összesen 8 millió 119 084 forint.

Eközben maguk a díjazottak már nem kerestek ilyen jól, ugyanis

három kategóriában hirdettek győzteseket, az első helyezett egymilliót, a második félmilliót, a harmadik 300 ezret kapott, plusz egy egymilliós közönségdíj is volt kategóriánként. Ez összesen 3-szor 2,8 millió forint, ami 8,4 millió forint, tehát nagyjából annyit kaptak összesen a díjazottak, mint a néhány fős zsűri.

A lap szerint az öt zsűritag közül négyen neves fotósok-fotótörténészek, egyikük pedig a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója volt. A győztesek egyébként nem egyszerűen pénzt nyertek, hanem fotóik felhasználási jogait is átadták öt évre, amivel szintén csökkent díjaik értéke, már ha feltételezzük, hogy a piacon is el tudták volna adni képeiket.

Ugyanakkor nem csupán pár millió forint kiosztásáról volt szó, a minisztérium ugyanis az Antenna Hungáriával a fotópályázat "kommunikációs és rendezvényszervezési feladatainak ellátása" címén bő

275 millió forintos keretszerződést kötött,

tehát itt is megjelentek a jól megszokott, kommunikációra elköltött közpénz-százmilliók, miközben a lényeget kihozták pár millióból.