Orbán Viktor szerint fel kell készülnie Magyarországnak a járványra

Orbán Viktor szerint fel kell készülnie Magyarországnak a járványra

Péntek reggel ismét a Kossuth Rádió vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök, aki a koronavírussal kapcsolatos fejlemények mellett arról is beszélt, hogy hamarosan egy újabb migrációs hullám indulhat el Magyarországra a törököket ért légi csapás miatt. 

"Tömeges támadásokra kell számítanunk, meg kell védenünk Magyarországot. Amíg egységesek a magyarok, nem kell félni"

– így kommentálta a miniszterelnök azt a Reuters-értesülést, hogy Törökország már nem tartóztatja fel tovább a szíriai menekülteket.  Orbán azt mondta, a V4 miniszterelnökei a közeljövőben találkozót szerveznek Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, hogy személyesen tájékozódjanak a helyzetről.

Orbán Viktor a koronavírussal kapcsolatban arról beszélt, hogy Észak-Olaszország és a szomszédos országok után valószínűleg itt is megjelenik a vírus.

"Ezért ki kell mondani, hogy a vírus megjelenik Magyarországon is, az utóbbi lehetőségre készülünk" 

– szögezte le a kormányfő, hozzátéve, a vírus azonosításához szükséges eszközök és szakemberek rendelkezésre állnak, a szervezettség pedig véleménye szerint jó, működik a hatósági rendszer.

“Amennyire lehetett, felkészültünk, 24 órás ügyeleti rendszert működtetünk.”

Orbán Viktor megismételte a Külügyminisztérium azon kérését, hogy senki ne menjen fertőzött országba, és iskoláscsoportok se menjenek oda. A kormányfő szerint egy ismeretlen bajjal állunk szemben, mivel az influenzát ismerjük, míg ezt a vírust nem.

A boltokat eluraló pánikra úgy reagált, hogy megérti az emberek lelki helyzetét, azonban kijelentette:

a magyar kormány ellátja a feladatát, ha fontos információnk van, megosztjuk az emberekkel. Magyarország egészségügyi szakembergárdája nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő.

A beszélgetés végén szóba került az új EU-s költségvetés kérdése is. Orbán szerint a vita jelenleg arról szól, hogy a tagállamok a megtermelt költségvetésük hány százalékát fizessenek be a közösbe, 100 forintból egyet, vagy egy forintot és harminc fillért.

"Ennek nem kellene megbénítania Európát"

- tette hozzá.

A miniszterelnök úgy véli, hogy Magyarország arányaiban (az egy főre jutó nemzeti összterméket figyelembe véve) többet fizet be, mint Hollandia és Németország, ő ezen mindenképpen változtatna.