Gyöngyösi Márton: Amíg a nyugati gazdasági érdekeket kiszolgálja Orbán Viktor, nem lesz változás a hazai politikában

Gyöngyösi Márton: Amíg a nyugati gazdasági érdekeket kiszolgálja Orbán Viktor, nem lesz változás a hazai politikában

Az Európai Parlamentben tárgyalták Orbán Viktor korlátlan idejű felhatalmazási törvényét, amelyre a miniszterelnök a meghívás ellenére sem mert elmenni, helyette Varga Juditot, az igazságügyi minisztert küldte volna. Őt azonban nem hallgatták meg Brüsszelben. 

Varga Judit persze a vita után azonnal belekezdett a szokásos propagandába és azt terjeszti közösségi oldalakon és a kormánypárti sajtóban, hogy "betiltották az ő véleményét". Igaz, akkor nem volt ennyire hangos a miniszterasszony, amikor egy 64 éves idős embert ráncigált el a rendőrség pusztán azért, mert zsarnoknak nevezte Orbán Viktort.

Ne kapjon uniós pénzt a kormány, tegyék ki a Fideszt a Néppártból - ilyen volt az EP-vita

Az Európai Parlament csütörtök reggeli ülésén napirenden volt a magyar felhatalmazási törvény, végül Varga Judit és Orbán Viktor részvétele nélkül. Az előzményekről itt írtunk részletesen, az igazságügyi miniszter hiába kérte, nem kapott engedélyt a hozzászólásra, míg a kormányfő visszautasította az EP-elnök, David Sassoli meghívóját.

A vita után lapunk Gyöngyösi Mártont, a Jobbik EP-képviselőjét kérdezte arról, hogyan értékeli a mai brüsszeli ülést. A képviselő szerint a kormány elterelte választói figyelmét, hogy ne a felhatalmazási törvényről legyen szó, hanem arról, mintha a kormány a "brüsszeli gépezet áldozata" lenne. 

"Az Európai Parlamentnek, mint minden normális intézménynek, van egy normális eljárásrendje, amely kimondja, hogy ilyen helyzetekben, kizárólag a kormányfő képviselheti a kormányt." 

Gyöngyösi ugyanakkor hozzátette, hogy ebben az esetben talán kivételt lehetett volna tenni. A Jobbik politikusa szerint a kormánynak nagyon jó az a helyzet, hogy most mindenki Varga Judittal foglalkozik, hiszen addig sem esik szó arról, hogy:

  • a járványra hivatkozva rengeteg önkormányzatot megsarcoltak,
  • embereket tartóztatnak le, mert a közösségi médiában bírálják a kormány politikáját,
  • magáncégeket einstandolnak,
  • Mészáros Lőrincet és Tiborcz Istvánt tömik ki milliárdokkal,
  • vagy arról, hogy a politikai ellenfeleiktől, vagyis az ellenzéki pártoktól megvonták az állami támogatásuk felét.

"A felhatalmazási törvény már önmagában is értelmetlen rendelkezés, hiszen ez olyan kormányoknál lenne indokolt, ahol szűk parlamenti többség, vagy törékeny koalíciós kormány van"

- emelte ki, hozzátéve: kétharmados többséggel a háta mögött teljesen felesleges volt a felhatalmazási törvény, hiszen így is bármilyen törvényt meghozhatnak kedvükre.

Vera Jourová, európai értékekért és jogérvényesülésért felelős biztos az Európai Parlament plenáris ülésén arról beszélt, hogy "a magyar koronavírus-törvény rendelkezéseit a magyar politika kontextusában kell értelmezni." Éppen ezért a következő költségvetési ciklussal (2021-2027) kapcsolatos egyezkedéseknél továbbra is napirenden van az uniós támogatások kifizetésének a jogállamiság és a demokrácia elveinek betartásához való kötése.

Gyöngyösi Márton szerint nem valószerű az az elképzelés, hogy forrásmegvonással szankcionálja az Európai Unió Magyarországot. Leszögezte: ő ezt nem is szeretné, mert nem a magyar embereket kéne megbüntetni. A Jobbik Európa parlamenti képviselője szerint a legjobb megoldás az volna arra, hogy Orbán Viktort ismét a demokrácia útjára tereljék, ha 

az Európai Uniós források kifizetése fölé, egyfajta őrként, az Európai Ügyészséget helyeznék, azon az egyszerű logikán alapulva, hogy az EU-s pénzek felhasználását, egy EU-s szervezetnek kéne felügyelnie. 

A Jobbik politikusa ugyanakkor kiemelte, hogy várhatóan egyelőre nem fog változni semmi, hiszen jelenleg a magyar politika teljes mértékben kiszolgálja a nyugati multinacionális érdekeket. Orbán Viktor nyugodtan tiporhatja a jogállamiságot idehaza, addig amíg a német vállalatok és más nyugati befektetők kényelmes helyzetben vannak Magyarországon az alacsonyok bérek, a rugalmas munkaügyi törvények és az állami támogatások miatt.

Kiemelte, hogy sajnos a nyugati EP-képviselők sem mindig értik a valódi problémát a hazai viszonyokkal kapcsolatban és inkább úgy érzik, hogy itt ideológiai vitáról van szó. A mai vita során is több liberális, szocialista és zöld politikus bedobta a transzgender vagy az isztambuli egyezmény elutasításának a témáját. Pedig valójában a kormányt ezek a témakörök egyáltalán nem érdeklik, csupán gumicsontként dobják be az ideológiai vitákra éhes nyugati politikusoknak. Ráadásul szintén emiatt megint nem a valódi jogállamiságot tipró intézkedésekről esik szó Brüsszelben - mondta.

Gyöngyösi: Orbán gyáva és opportunista

Az Európai Parlament csütörtök reggeli ülésén napirenden volt a magyar felhatalmazási törvény, végül Varga Judit és Orbán Viktor részvétele nélkül. Az előzményekről itt írtunk részletesen, az igazságügyi miniszter hiába kérte, nem kapott engedélyt a hozzászólásra, míg a kormányfő visszautasította az EP-elnök, David Sassoli meghívóját.