Havi bruttó 161 ezer forintért lehet menni speciális tartalékosnak a katonasághoz

Honvédség
Koszticsák Szilárd/MTI

Magyarországnak szüksége van minél több kiképzett - hivatásos, szerződéses vagy tartalékos - katonára - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter csütörtök reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Benkő Tibor elmondta: az elmúlt két hónapban jelentősen nőtt azok száma, akik a honvédelem iránt érdeklődnek. A honvédség azon magyar állampolgárok számára, akik a koronavírus-járvány idején elvesztették munkájukat, most speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálatot vezet be, hogy arra az időre amíg nem találnak polgári életben elhelyezkedési lehetőséget, addig foglalkoztassák őket.

Kiemelte: ennek a speciális foglalkoztatási formának nincs kötelező szerződési időtartama, közös megegyezéssel bármikor felbontható. A hat hónapos szolgálat alatt az emberek havi bruttó 161 ezer forintot kapnak, ezen felül munkábajárási díjat és étkeztetést is biztosít a honvédség - közölte Benkő Tibor.

A honvédség várja azokat a fiatalokat, akik elveszítették a munkájukat a vírus miatt

"Várjuk azokat a fiatalokat, akik elveszítették a koronavírus következtében a munkájukat és szeretnék a hazát szolgálni" - mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a HírTV-n. A politikus hozzátette, hogy nemcsak fegyveres szolgálatról van szó, hanem gépkocsivezetőket, buszsofőröket, forgalomirányítókat és vagyonőröket, valamint a híradási és informatikai szakma területéről is várják az embereket.

(MTI)