Kamuképzésekkel tűnhetett el az uniós pénz, Hadházy nyomán újra nyomozás indult

Kamuképzésekkel tűnhetett el az uniós pénz, Hadházy nyomán újra nyomozás indult

Adventi hétvégéken is több száz embert oktattak napi 10 órában azokon az átképzéseken, melyek miatt jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával nyomoznak. Az ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy tényleg megtörtént a papírokon szereplő oktatás.

A hvg.hu-nak a feljelentéstevő Hadházy Ákos független parlamenti képviselő azt mondta, bár a rendőrség egyszer már lezárta a nyomozást, most folytatniuk kell.

A cikk szerint 2015 karácsonyát megelőzően, pár héttel a 2007-2013-as uniós támogatási ciklus lezárása előtt több, egymáshoz köthető cég is szerződést kötött az uniós pénzeket elosztó Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-vel.

A milliós szerződések mindegyike a munkatársak képzésére vonatkozott, az aláírás után néhány nappal gyorsan le is zavarták őket. A képviselő pedig azt találta gyanúsnak, hogy a papírok szerint adventi hétvégéken napi tíz órában tartottak ismeretlen képzéseket több száz embernek úgy, hogy a szerződés aláírása és a teljesítés között alig pár nap telt el, és a képzések előzetesen becsült értékét az ajánlattevők többször fillérre pontosan eltalálták – írja a lap.

Tavaly novemberben a hatóság azzal zárta le az ügyet, hogy ugyan nem bizonyítható, hogy tényleg megtartották az órákat, bűncselekmény azonban nem állapítható meg. A döntést az ügyészség részben hatályon kívül helyezte, így folytatódni fog az eljárás.