Ő lehet az MNB új alelnöke

Ő lehet az MNB új alelnöke

Orbán Viktor miniszterelnök Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatójának kinevezését fogja javasolni az MNB alelnökévé Áder János köztársasági elnöknek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

A jegybanktörvény szerint az alelnöki tisztségre javasolt személyt az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős állandó bizottsága meghallgatja, ezért a személyi javaslatáról Orbán Viktor tájékoztatta Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét. A kormányfő arra kérte a házelnököt, hogy intézkedjen Virág Barnabás bizottsági meghallgatása iránt.

A parlament honlapján megtalálható bizottsági meghívó szerint az MNB alelnökjelöltjének meghallgatására június 9-én kerülhet sor.

Elődje, Nagy Márton kurta-furcsa távozása meglepte a pénzügyi és a közgazdász szektort. Sajtóinformációk arról szólnak, ő lett a bűnbak amiatt, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter álláspontja a közelmúltban két fontos ügyben is (a jövő évi GDP változása, illetve a devizában történő eladósodás kérdése) diadalmaskodott Matolcsy György jegybankelnök akarata felett. A Matolcsy–Varga-csörtéről itt írtunk:

NER-feszültség: Matolcsy ismét keményen odaszúrt Varga Mihálynak

Nem szűnik Matolcsy György jegybankelnök kincstári optimizmusa annak ellenére sem, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter komoly visszaesésre számít. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) feje legutóbb három hete a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának nyilatkozta azt, hogy a harmadik és negyedik negyedév „megfejeli" a második negyedévben kiesett teljesítményt.