Jeszenszky Géza: legyünk optimisták, Trzaskowski lehet Lengyelország jövendő vezetője, a fiatalok őt választották

Trzaskowski

Jeszenszky Géza történész, korábbi külügyminiszter volt az N1TV Napi témájának egyik vendége, és többek között hazai szempontból is értékelte a lengyelországi elnökválasztás eredményét.

Elmondta, hogy ellenzéki győzelem esetén valószínűleg a konszenzuskeresés irányába mozdult volna el a lengyel politika, ugyanakkor szerinte Andrzej Duda első nyilatkozatai is rokonszenvesek. Kiemelte például, hogy a megválasztott államfő bocsánatot kért azoktól, akiket megbántott a kampány alatt.

Ugyanakkor Jeszenszky Géza úgy fogalmazott, legyünk optimisták, és mondjuk azt, hogy Lengyelország jövendő vezetőjét láthatjuk Rafał Trzaskowski személyében. Hiszen köztudott, hogy rászavaztak a fiatalok, az 50 év alattiak, a nyugati, fejlettebb területeken élők - magyarázta.

A Dudát támogató jelenlegi hatalomnak nagy előnye volt az állami média, ami ugyan kiegyensúlyozottabb, mint a hazai, de azért Lengyelországban is tapasztalható volt az agymosás és az ellenzékkel szembeni félelemkeltés

Jeszenszky Géza szerint, ha Duda elvesztette volna a választást, az aggodalomra adhatott volna okot az Orbán-kormány számára, azonban a győzelme megerősítheti őket abban, hogy az európai politikában megmaradt egy erős szövetségesük.