“Legyen vége a tüntetők elleni erőszaknak!”

“Legyen vége a tüntetők elleni erőszaknak!”

Tüntetést szerveztek Fehéroroszország nagykövetsége elé, azok után, hogy a vitatott tisztaságú elnökválasztás után elszabadult a pokol az országban.

Európa utolsó diktatúrájának tartott Fehéroroszországban, számos helyen alakultak ki spontán tüntetések, amelyet a szélsőbaloldali karhatalom erőszakkal próbált szétverni. Az ellenzéki tüntetők már vasárnap éjjel is összecsaptak a rendőrséggel, miután kihirdették az országot 1994 óta vaskézzel és diktatórikusan vezető Aljakszandr Lukasenka elnök elsöprő győzelmét. Fehérorosz belügyminisztériumi adatok szerint mintegy háromezer embert vettek őrizetbe.

Miután a legtöbb tiltakozás a közösségi médiás felületeken szerveződött meg, ezért a fehérorosz elnök gyakorlatilag az egész országban lekapcsoltatta az internetet. A tiltakozások és az összecsapások jelenleg is zajlanak az országban.

Kedd estére tüntetést szervezett a Momentum, a fehérorosz nagykövetsége elé, amelyen egyébként egy belarusz ellenzéki aktivista is felszólalt. 

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy egy olyan város egyik vezetője, amely sok szempontból egy szabad sziget az egyre autoriterebbé váló Fidesz-rendszerben.

“Minszk lángoló utcái bizonyítják, hogy nincs az a hazugság, amely a végletekig elkendőzheti a valóságot, és főleg az igazságot. Hogy nincs az a diktátor, aki  mindig, mindenre tudja a választ, és nincs az a hatalom, amelyet a saját érdekünkben ne kellene korlátozni!" 

- emelte ki a momentumos politikus.

Anni Mazurkevic Magyarországon élő belarusz ellenzéki aktivista is, aki budapesti szavazatszámláló is volt a vasárnapi fehérorosz választáson beszédében arra hívta fel az őt hallgatók és az Európai Unió politikusainak figyelmét, hogy álljanak ki a tüntetők mellett, támogassák Belaruszt és a választáson elinduló bátor, ellenzéki női politikusokat.

“Legyen vége a tüntetők elleni erőszaknak!”.