Belarusz válság: az oroszok rendvédelmi tartalékot hoztak létre az esetleges beavatkozásra

Belarusz válság: az oroszok rendvédelmi tartalékot hoztak létre az esetleges beavatkozásra

Oroszország tartalékot alakított ki rendvédelmi erőiből, hogy "szükség esetén" segítséget nyújtson Fehéroroszországnak - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevízióban.

Lukasenka a legmagasabb harckészültségbe helyezi a hadsereget

A legmagasabb harckészültségbe helyezik a fehérorosz hadsereg egyes egységeit, tartalékosokat is behívnak a hadrafoghatósági ellenőrzés harmadik, hétfőn kezdődött szakaszában - közölte a fehérorosz védelmi minisztérium. A tárca hétfő esti közleménye szerint az ellenőrzés során értékelni fogják, hogy a katonai alakulatok képesek-e és készek-e reagálni dinamikusan változó helyzetre éjjel-nappal.

"Az orosz erőket mindaddig nem fogják alkalmazni, amíg a szélsőséges elemek Fehéroroszországban nem lépik át a határt, és nem kezdenek banditizmusba"

- mondta Putyin az állami RT hírkonglomerátum közlése szerint.

Az interjúban, amelyet a Rosszija 24 az előzetes bejelentés szerint közép-európai idő szerint 13 órára tűzött műsorra, Putyin azt mondta, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kérésére intézkedett így.

(MTI)

Moszkva szükség esetén kész segítséget nyújtani Lukasenkának

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy vasárnapi telefonbeszélgetés során biztosította Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfőt, hogy Moszkva szükség esetén kész segítséget nyújtani számára - írta közleményében a Kreml. A Kreml azt állította, hogy Fehéroroszországra külső erők gyakorolnak nyomás. Ezt a narratívát erősíti Lukasenka is, amikor a NATO-ról beszél: