Már azt hittük, elmeszelték gyermekfotós kampánya miatt a borsodi fideszes jelöltet, de aztán jött a valóság

Már azt hittük, elmeszelték gyermekfotós kampánya miatt a borsodi fideszes jelöltet, de aztán jött a valóság

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint mégsem volt jogszabálysértő, hogy a tiszaújvárosi választáson induló Fidesz-KDNP-s jelölt egy szerencsi játszótér-felújításról gyerekekkel készített fényképeket tett közzé a közösségi oldalán.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számú, a megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi országgyűlési képviselő-választást, amelyen a júliusban motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc (Fidesz) utódjáról dönthetnek majd. A Fidesz-KDNP helyi szervezete Koncz Zsófiát, Koncz Ferenc lányát indítja a körzetben. Az ellenzék együttesen Bíró Lászlót indítja, a jobbikos politikus indulását a Fidesz jogi úton próbálta akadályozni.

A tiszaújvárosi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) korábban egy kifogás alapján megállapította:

Koncz Zsófia megsértette a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség választási alapelvét azzal, hogy egy a játszótér-felújításról gyerekekkel készített fotót tett közzé a közösségi oldalán.

Az NVB csütörtökön bírálta el az oevb határozata ellen benyújtott fellebbezést, és

10:1 arányban

megváltoztatta az oevb döntését, így elutasította a kifogást.

A bizottsági tagok többsége szerint köznevelési intézményben valóban nem lehet a gyermekek részvételével kampányt folytatni, de a kifogásolt rendezvény - bár azon gyerekek voltak jelen - nem köznevelési intézményben történt, így nem ütközik jogszabályba; az oevb helytelen következtetést vont le az adatokból.

Az NVB ugyanakkor 6:5 arányban helybenhagyta a tiszaújvárosi oevb azon döntését, amely szerint nem volt jogsértő Koncz Zsófiának a szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában szintén gyerekekkel és tanárokkal készített fotója sem.

Elbénázott olasz trikolórral hirdeti magát Koncz Zsófia

Szeretettel nyújtom át Önöknek, kiadványunk első lapszámát. - írja közösségi oldalán Koncz Zsófia, a borsodi időközi országgyűlési választás fideszes képviselő-jelöltje. A kampányában helyi, illetve országos politikai ügyekkel nem foglalkozó Koncz Zsófia alig szólalt meg. Ha valahol mégis megjelent, akkor csak néhány percig állt választói rendelkezésére, a sajtóval egyáltalán nem állt szóba és ha mégis mondott valamit, akkor az többnyire egészen rövid, ámde annál semmitmondóbb beszéd volt.

Az oevb szerint mivel a tanév szeptember 1-jén indult, Koncz Zsófia pedig arról számolt be, hogy augusztus 28-án volt az intézményben, amikor nem folyt ott oktatás, tanulók nem tartózkodhattak az iskolában. Így nem állapítható meg a köznevelési törvény sérelme, és a kifogást elutasították.

Az NVB csütörtökön elbírálta az ebben az ügyben érkezett fellebbezést is és egyetértett az oevb-vel, így helybenhagyta a testület döntését, hogy nem volt jogsértő a jelölt magatartása. A határozatok nem jogerősek, azok ellen három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriánál.