Kásler riogat: nemzeti tudatot erősítő filmek elkészültére bólintott rá

Kásler riogat: nemzeti tudatot erősítő filmek elkészültére bólintott rá

Előkészületben vannak a magyar történelmi játékfilmek - tudatta az Emmi-miniszter, Kásler Miklós Facebook-bejegyzésében a magyar filmrajongókkal.

Jól ismert adósságot törleszt a magyar filmszakma hazánk históriájának filmvásznakra adaptálásával. A múltat ugyanis nem elég ismerni, kötelességünk azt másokkal, legfőképp az utókorral megismertetni

-folytatta Kásler, és bár nem teljesen értjük miért gondolja úgy a miniszter, hogy a hazai filmszakmának adóssága lenne ebben a témában, azt értjük, hogy a nagy magyar nemzeti tudatot építgetni kell. Abban sem vagyunk biztosak, hogy mindezt olyan személyek felügyelete mellett kell tenni, mint az M5 kulturális csatorna igazgatója, Bán János, akivel Kásler közösen a készülő Hunyadi-filmsorozat forgatókönyvét már áttekintette, illetve több más magyar történelmi film- és könyvötletet is. Hogy miért probléma az, hogy a kormánypárt emberei bólintása nélkül nem készülhet el magyar vonatkozású történelmi film, arra most ne térjünk ki, ahogy arra sem, hol marad ezekben az esetekben az alkotói szabadság, vagy mennyire lesz megkérdőjelezhető a történelmi hűsége ezeknek a projekteknek, ha akkora szaktekintélyek döntenek róluk, mint Kásler. Mindenesetre a bejegyzését egy igen izgatott hangvételű és optimista mondattal zárja:

A tervek alapján bizonyosan mondhatom: az ezeréves Magyarország történetéhez méltó alkotásokkal találkozhatunk majd.

A Hunyadi-filmsorozat kapcsán érdemes megjegyezni, hogy Káel Csaba filmügyi kormánybiztos egyszer már kijelentette, ez sosem fog megvalósulni. Pedig 2018-ban a Magyar Nemzeti Filmalap kétszer is támogatta az elkészültét, összesen 247 millió forinttal. A nemzeti szíveket megdobogtatni hivatott film megvalósulását akkor kukázták végleg, amikor 2018-ban a kormánysajtó lejárató kampányt indított ellene. Az akkori forgatókönyvet nem találták elég történelminek, arról nem is beszélve, hogy nem a nemzeti tudat építését szolgálta. Így érthető, hogy Hunyadi, hiába diadalmaskodott Nándorfehérvárnál, az Orbán-kormánnyal már ő sem bírt.

De ne legyünk pesszimisták, hiszen most végre képernyőkre kerülhet a filmsorozat, ami azt jelenti, hogy mindenki megnyugodhat: ezúttal eléggé történelmire és nemzeti tudatot erősítőre sikerült megírni a szkriptet, hiszen maga Kásler Miklós is elégedett volt a végeredménnyel. Ebből nagy baj már nem lehet.