Kásler Miklós szerint kizárt, hogy minden osztályban megjelenjen a vírus

Kásler Miklós szerint kizárt, hogy minden osztályban megjelenjen a vírus

Az Életközelben videósorozat legújabb részében Prof. Dr. Kásler Miklós elmondta, a nemzeti konzultáció alapján a nemzet akarata és a kormány döntései között teljes az összhang: tehát abban is, hogy hagyományosan induljon el az oktatás. A miniszter kifejtette, erre azért van lehetőség, mert számos tapasztalatot szereztek. Így indulhatott el az oktatás pontosan számolva azzal, hogy a vírus meg fog jelenni egyes osztályokba, de az, hogy mindegyikbe, teljesen kizárt – fogalmazott –, hiszen Magyarországon több mint 13 ezer helyszínen folyik az oktatás, nevelés.

Jelen pillanatban azt tudom mondani, hogy ezrelékben mérhető az érintettség, ami általában egy-egy osztályra, vagy néhányra vonatkozik. Ezt a helyzetet uralni lehet egyes osztályok digitális oktatásra való áttérésével, illetve néhány intézmény esetében átmeneti szünet bevezetésével

 

– hangsúlyozta.

A miniszter kitért továbbá arra is, hogy azok a pedagógusok, akik a munkahelyükön kapták el a fertőzést, teljes táppénzre jogosultak, de nem csak ők, hanem a szoros kontaktjaik is.

Nem tudni, mi lesz a diákok és a pedagógusok sorsa a második hullám alatt

Egymás után érkeznek azok a hírek, hogy melyik oktatási intézményben hány koronavírus-fertőzött dolgozót vagy diákot azonosítottak. Adódik a kérdés: mi lesz veled magyar oktatás a második hullám közepette? Szemmel láthatóan kapkodás zajlik a kormány részéről, az elmúlt időszakban több esetben is módosítottak azon az eljárásrenden, hogy éppen ki rendelhet el egy intézményben rendkívüli szünetet.

A szociális otthonok kapcsán Kásler kifejtette, a különböző fenntartókkal körülbelül 1600 intézményről van szó, akik több mint 100 ezer rászoruló embert látnak el. A kötelezettségek a fenntartónál vannak. Ebben az ellátotti körben a fertőzési arány rendkívül csekély volt: mindössze 3 százalékukat érintette, azonban rendkívül egyenetlen elosztásban. A fertőzött, általában idős korú emberek közül a halálozási rátát a főváros vezeti, az elhalálozottak mintegy kétharmada fővárosi idősotthonban volt, vélekedett a miniszter hozzátéve:

Arra utal, hogy a fenntartó nem tudta biztosítani azokat a körülményeket, amik szükségesek. A kormány természetesen minden egyes esetben segített.

Az említett 1600 intézményből 30 tartozik egyébként szorosan a főváros fennhatósága alá. Kásler tanácsot is intézett a budapesti főpolgármester felé, miszerint:

 A főváros tegyen eleget a fenntartói jogosítványainak, de a kötelezettségeinek is.

 

Az beszélgetés alatt szó esett továbbá a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató versenyről is.