Minszk a külföldi sajtó korlátozásával válaszolhat az EU esetleges szankcióira

Minszk a külföldi sajtó korlátozásával válaszolhat az EU esetleges szankcióira

Az Európai Unió Fehéroroszország elleni esetleges szankcióira a minszki vezetés megfelelő válaszlépéseket fog tenni, amelyek érinthetik az országban akkreditált külföldi tudósítók tevékenységét is - jelentette ki Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter pénteken.

"Magától értetődő, hogy amennyiben valamilyen büntetőintézkedéseket fogadnak el Fehéroroszországgal szemben, úgy gondolom, a fehérorosz állam is megfelelő lépéseket tesz, amelyek - mondjuk úgy - az országok belpolitikai működésével kapcsolatosak. Ezek érinthetik a politikai rendszert, a Fehéroroszországban akkreditált külföldi sajtó működését, de egy sor más intézkedést is" - mondta a külügyminiszter az SZTV fehérorosz televízió műsorában újságírói kérdésre válaszolva.

Fehérorosz jogvédők több száz bizonyítékot gyűjtöttek össze az elkövetett kínzások áldozatairól

Fehérorosz jogvédők ötszáznál több bizonyítékot gyűjtöttek össze az országban elkövetett kínzások áldozatairól - számolt be pénteken a Vjaszna jogvédő szervezet. A Vjaszna jogvédő szervezet adatai szerint a nyomozó szervekhez 1200 feljelentés érkezett olyan sérültektől, akikre "erkölcsi és lélektani nyomást" gyakoroltak. A nyomozó hatóságok egyelőre egyetlen esetben sem kezdeményeztek eljárást.

A fehérorosz diplomácia vezetője a lehetséges válaszlépések között említette, hogy országa felülvizsgálhatja tagságát egyes nemzetközi szervezetekben. "Felülvizsgálhatjuk részvételünket különböző kezdeményezésekben, szervezetekben, amelyek tevékenysége Fehéroroszország részvétele nélkül értelmét vesztené" - idézte Makejt a külügyminisztérium sajtószolgálata.

Makej mindemellett hangsúlyozta, hogy Minszk sosem fog olyan lépéseket kezdeményezni, amelyek ronthatják Fehéroroszország kapcsolatát egyik legfontosabb partnerével, az Európai Unióval. "Ugyanakkor egyértelműen készek vagyunk megfelelő választ adni az ilyen jellegű, romboló hatású cselekedetekre" - hangoztatta.

Cihanouszkaja szabad és tisztességes elnökválasztást követel

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető szabad és tisztességes elnökválasztást követelt a fehérorosz hatóságoktól az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának pénteki ülésén levetített videóüzenetében. A politikus egyúttal azt kérte a kormánytól, hogy vessen véget a tüntetők elleni erőszaknak, és engedje el a politikai foglyokat. Cihanouszkaja megerősítette: az ellenzék kész tárgyalni a hatóságokkal a konfliktus békés megoldása érdekében.

A miniszter egyben óva intette ország nemzetközi partnereit attól, hogy a fehérorosz hatóságokat a szerinte senkit sem képviselő ellenzékkel folytatandó párbeszédre kényszerítsék.

"Az Európai Unió kezdeményezésére működésbe lépett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ). A tanácskozáson javaslatot tettek az úgynevezett moszkvai mechanizmus elindítására Fehéroroszországgal kapcsolatban. A mechanizmus keretében szakértői csoportot hoznának létre, amelyet Fehéroroszországba küldenének az emberi jogok helyzetének kivizsgálására. A fehérorosz vezetés egyáltalán nem hajlandó részt venni ennek a mechanizmusnak a megvalósításában, határozottan elutasítjuk az ilyen hozzáállást, ahogy a különböző külső közvetítési javaslatokat is, amelyek célja rábírni a hatóságokat az ellenzékkel folytatandó párbeszédre" - mondta a fehérorosz külügyminiszter.

Veszélyes precedensnek nevezte és az ország belügyeibe történő beavatkozásnak minősítette az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának határozatát is, amely felszólítja Michelle Bachelet emberi jogi ENSZ-főbiztost, hogy kövesse figyelemmel a fehérorosz válságot, és az év végéig tegyen jelentést róla.

Makej nehezményezte, hogy az európai partnerek csak bírálattal illetik országát, és - mint fogalmazott - nem veszik a fáradtságot, hogy a dolgok valós helyzetéről tájékozódjanak.

Az Európai Unió külügyminiszterei augusztus 14-i rendkívüli tanácskozásukon célzott szankciók előkészítéséről állapodtak meg a fehéroroszországi választásokat követő tiltakozáson részt vevők elleni erőszak elkövetői és a választási eredmények meghamisításának felelősei ellen. A szeptember 21-i uniós külügyminiszteri találkozó napirendjén szerepel a tervezett büntetőintézkedések megvitatása.

(MTI)