Fehérorosz jogvédők több száz bizonyítékot gyűjtöttek össze az elkövetett kínzások áldozatairól

Fehérorosz jogvédők több száz bizonyítékot gyűjtöttek össze az elkövetett kínzások áldozatairól

Fehérorosz jogvédők ötszáznál több bizonyítékot gyűjtöttek össze az országban elkövetett kínzások áldozatairól - számolt be pénteken a Vjaszna jogvédő szervezet.

A Vjaszna jogvédő szervezet adatai szerint a nyomozó szervekhez 1200 feljelentés érkezett olyan sérültektől, akikre "erkölcsi és lélektani nyomást" gyakoroltak. A nyomozó hatóságok egyelőre egyetlen esetben sem kezdeményeztek eljárást. Jogvédők szerint számos városban a békés tüntetőkre belügyi különleges alakulatok (OMON) emberei támadtak, aránytalan mértékben használtak rendőri eszközöket és fegyvereket az állampolgárokat őrizetbevételekor, a rabszállító járművekben, a rendőrsökön és fogdákban bántalmazták a tüntetőket.

Jogvédők rámutattak arra, hogy az augusztus 9-i elnökválasztás napján 180 újságírót vettek őrizetbe, közülük 21-et letartóztattak. A jogvédő központ nem kevesebb mint 40 olyan esetet rögzített, amikor külföldi sajtóorgánumoknak dolgozó újságírókat vettek őrizetbe.

A jogvédők csupán az augusztus 12-től 20-ig tartó időszakban a kínzások és durva bánásmód néhány száz kárvallottjától szereztek bizonyítékokat, amelyeket fényképekkel és videofelvételekkel támasztanak alá. Több mint száz sérült nyilatkozatát rögzítették.

Korábban a fehérorosz jogvédők a 47 egykori őrizetbe vett ember érdében fordultak az ENSZ kínzás elleni bizottságához a kegyetlen és megalázó bánásmód miatt.

Fehéroroszországban pénteken Zsodino településen kiszabadult a nyomozati fogságból Szjarhej Dilevszki, az ellenzéki Koordinációs Tanács elnökségének tagja, aki egyben a Minszki Traktorgyár(MTZ) sztrájkbizottságának elnöke. A hírt pénteken megerősítette Viktar Babarika volt ellenzéki elnökjelölt stábjának sajtószolgálata.

A Koordinációs Tanács oltalmazására szólította fel pénteken a fehérorosz állampolgárokat Paval Latuska a testület elnökségi tagja egy videofelvételen. A külföldön tartózkodó Latuska felhívásában maximális támogatást kért testületének. Felhívta a figyelmet arra, hogy minél több ember támogatja a tanácsot, annál nehezebbé válik az államnak megkerülni. Ugyanezen a felvételen Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába távozott volt ellenzéki elnökjelölt újból arra szólította a hatalmon lévőket, hogy folytassanak párbeszédet az ellenzékkel. Mint mondta, súlyos politikai válságban van az ország, az egyetlen kiútat a párbeszéd jelenti - tette hozzá.

Andrej Szavinih, a fehérorosz parlament nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó bizottságának elnöke politikai önhittségnek nevezte pénteken azt a határozatot, amelyet az Európai Parlament (EP) előző nap hozott Fehéroroszországgal kapcsolatban. A politikus szerint a határozat a csökönyösség, a részrehajlás és a politikai önhittség kirívó példája. Úgy vélekedett, hogy a mérlegelt és átgondolt cselekedetek, a bizalom erősítésének és a kölcsönös egyetértésnek helyét a banalitás vette át. Szerinte ez az irányzat azt a rendszerválságot tükrözi, amely eluralkodott az európai intézményeken.

Az EP csütörtöki határozatában elítélte a fehérorosz hatóságokat, és támogatásáról biztosította az ellenzéket, valamint a képviselők szankciók bevezetését sürgették Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, állami erőszakszervezetével, illetve a fehérorosz hatóságoknak támogatást nyújtó Oroszországgal szemben.

(MTI)