A belügyi biztos szerint bátorító az EU migrációs csomagjára érkezett reakciók

A belügyi biztos szerint bátorító az EU migrációs csomagjára érkezett reakciók

Az Európai Unió új migrációs és menekültügyi csomagjának elfogadásához minden tagország részéről kompromisszumokra lesz szükség, a kérdés kezelése ugyanis kulcsfontosságú Európa jövője szempontjából - jelentette ki Horst Seehofer német belügyminiszter Berlinben, az uniós tagországok belügyminisztereinek videókonferenciáját követően csütörtökön.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét decemberig betöltő Németország belügyminisztere azt mondta, egy közös menekültügyi csomag elfogadása minden uniós országnak érdeke, ezért annak hatékonynak, méltányosnak rugalmasnak és igazságosnak kell lennie olyan módon, hogy minden tagországi elvárásnak megfeleljen.

Optimizmusra ad okot a tárgyalók elkötelezettsége és erős akarata a csomag kidolgozását és elfogadását illetően, ami lehetővé teheti, hogy a tagállamok még az év vége előtt politikai megállapodásra jussanak a paktum legfontosabb kérdéseiben. Ezt követően a jogi aktusokat az EU Tanácsának portugál elnöksége alatt, 2021 első felében lehet majd elfogadni - emelte ki Seehofer.

A tárgyalások következő szakaszában kulcsfontosságú közös nevezőre jutni az unióba való belépés előtti eljárások lefolytatásáról, a menekültügyi rendszerrel való visszaélések megelőzéséről és a szolidaritásról - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a tanácskozás során áttekintették a migrációban értintett, unión kívüli, főként az észak-afrikai és nyugat-balkáni országokkal való kapcsolattartást célzó legújabb kezdeményezéseket. A résztvevők között egyetértés mutatkozott a Földközi-tenger keleti medencéjében, és a Nyugat-Balkánon kialakult migrációs útvonalak országaival való koordináció javítását illetően, illetve abban, hogy a tagállamoknak a partnerországokkal közösen fokozott erőfeszítéseket kell tenniük a határigazgatás hatékonyságának javításáért, valamint az embercsempészet fölszámolásáért - húzta alá.

Seehofer beszámolt arról is, hogy a tanácskozás résztvevői véleménycserét folytattak egy stratégiai európai rendőrségi partnerség kialakításáról, különös tekintettel a koronavírus-járványra. Azt mondta, a tagállamok rendőrségei közötti együttműködés megerősítésének új technológiák, például mesterséges intelligencia alkalmazásán kell alapulnia. A közös, összekapcsolt információs rendszereket megbízható adatokkal kell feltölteni, továbbá azonnali hozzáférést kell biztosítania a nemzeti és más tagállami adatokhoz és információkhoz - tette hozzá a német belügyminiszter.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa Brüsszelben azt mondta, "bátorító" volt a miniszterek visszajelzése a bizottság által kidolgozott javaslatokra, ugyanakkor nem volt egyetlen olyan tagállam sem, amely teljes mértékben elégedett lett volna az előterjesztéssel. Minden tagállamnak vannak aggályai, kérdései, mindegyikük néhány módosítást szeretne látni a szövegben - közölte.

Az unió svéd biztosa kiemelte: sok tagállam szeretne még több részletet tudni az úgynevezett "visszatérési mechanizmusra" vonatkozó tervekről, arról a folyamatról, amelynek során az országok ideiglenesen átvennék a nemzetközi védelemre nem jogosult embereket és részt vennének a hazaküldésükben. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem lát olyan akadályokat, amelyeket lehetetlen lenne áthidalni a következő tárgyalásokon.

(MTI)