Felmérés: ledolgozható hátrányban van az összefogás a kormánypártok mögött

Felmérés: ledolgozható hátrányban van az összefogás a kormánypártok mögött

Az Iránytű Intézet legfrissebb felmérése szerint az ellenzéki pártok összesített népszerűsége bár megközelíti, de néhány százalékponttal továbbra is lemarad a Fidesz-KDNP-től.

A pártot választani tudó biztos szavazók körében jelentős, 51 százalékos fölénnyel a Fidesz-KDNP a legnagyobb támogatottságú párt. Az ellenzéki pártok összesített aránya sem haladja meg ezt a magas támogatottságot, bár jelentősen közelíti.

Felmérés

A Jobbik és DK 12-12 százalékon állva a legerősebb ellenzéki pártok. A Momentum 10, az MSZP-Párbeszéd 6 százalékos népszerűséggel rendelkezik. Az LMP, MKKP és Mi Hazánk az 5 százalékos bejutási küszöb alatt állnak.

A felmérés eredménye szerint – a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal egyelőre nem számolva- a kormánypártok és az ellenzéki összefogás jelenleg 51-42 százalékos arányban állnak egymással szemben.

A mérésben kitértek arra is, hogy az emberek mit gondolnak az egyetemfoglalásról: a megkérdezettek 19 százaléka teljesen egyetért vele, 15 inkább egyetért, 22 egyet is ért meg nem is, 11 inkább nem ért egyet vele és 17 százalék egyáltalán nem ért egyet a diákok megmozdulásával. Iskolai végzettségek alapján vizsgálva a válaszokat látható, hogy az SZFE diákjainak sztrájkjával leginkább felsőfokú végzettséggel rendelkezők értenek egyet, míg legkevésbé a legfeljebb 8 általánost végzettek.

Ugyanakkor nagyobb egység van abban, hogy a koronavírus-teszteket ingyenessé kellene-e tennie a kormánynak. A teljes népesség közel kétharmada szerint az állam kötelessége, hogy ingyenesen biztosítsa a koronavírus tesztet az egész lakosság számára, 22 százalék szerint költségmegosztásra lenne szükség, 10 százalék mondta azt, hogy ez nem feladata az államnak. A kormánypárti és LMP-s szavazók fele, míg a többi ellenzéki párt szavazóinak több, mint 80 százaléka szerint ez állami feladat lenne.