Az amerikai haditengerészet megbírságolja azokat a pilótákat, akik a Top Gunból idéznek

Az amerikai haditengerészet megbírságolja azokat a pilótákat, akik a Top Gunból idéznek

Kétség sem férhet hozzá, hogy az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészeténél biztosan sok pilóta rajong a Tom Cruise nevével fémjelzett Top Gun filmért, főleg azok, akik bekerülnek az 1969-ben alapított vadász-harcászati iskolájába, kódnevén a Top Gun programba.

Most viszont kiderült, köszönhetően a Top Gun's Top 10: Leadership Lessons from the Cockpit című könyvből, melyet az iskola volt oktatója, Guy "Bus" Snodgrass írt, hogy a pilóták egyenesen utálják a filmbéli idézgetéseket, ezért, ha valamelyikük mégsem bírna magával és elsüt egy Maverick, Iceman vagy Goose-féle tesztoszterontól bűzlő mondatot, 5 dolláros bírságot köteles fizetnie.

Snodgrass a könyvében ezt azzal indokolja, hogy a Top Gun egy olyan szakmai szervezet, ami a profizmusáról és a kiváló vezetéséről ismert, amit a filmbéli idézgetések nem tehetnek vicc tárgyává.

Abban azért mégis akad megmosolyogni való, hogy ennek elkerülése érdekében a pilóták bírságot kénytelenek fizetni, ha mégis elhagyja a szájukat egy klasszikussá vált filmbéli mondat. De lefogadjuk, hogy néha, a megfelelő helyzetben megéri elsütni egyet és kifizetni azt az 5 dollárt.