Horogkeresztes karkötő miatt feljelenti a Momentum az Origó egyik munkatársát

Horogkeresztes karkötő miatt feljelenti a Momentum az Origó egyik munkatársát

Feljelentést tesz a Momentum Mozgalom egyik elnökségi tagja, mert a párt szerint Szalma György, a közpénzből működő Origo nevű propagandalap munkatársa néhány napja egy horogkeresztes karkötőt viselve vett részt a szintén közpénzből működő propagandatévé, a PestiTV adásában.

Tiltott önkényuralmi jelkép használata miatt Körömi Attila, a Momentum elnökségi tagja feljelentést tesz az Origo munkatársa ellen – írták szombat esti posztjukban.

A Momentum emlékeztet arra, hogy az ugyancsak fideszes 888.hu egykori újságírója, Oláh Gellért is amiatt kényszerült felmondásra, mert egy fidelitasos videón csinált karlendítést.

Az persze vita tárgya lehet, hogy Szalma György valóban önkényuralmi jelképnek számító horogkeresztet viselt-e, vagy pedig hindu szvasztikát, ugyanakkor az is kétségtelen, hogy Magyarországon mindenki tisztában van a jelkép történelmi áthallásával, így a motívum nagy nyilvánosság előtti ábrázolása minimum szándékos provokációnak fogható fel.

Frissítés: vasárnap az érintett Szalma György is reagált az őt ért vádakra, Facebookon megjelent posztjában tisztázta a karkötő eredetét és jelentését. Szalma azt írta, a karkötő Indiából való, csak egy emlék számára, és nem akart senkit sem provokálni.