Orbán 90 napról beszél, de az orvosoknak és ápolóknak kevesebb mint 2 hónapjuk maradt a jogviszonyukból

Orbán 90 napról beszél, de az orvosoknak és ápolóknak kevesebb mint 2 hónapjuk maradt a jogviszonyukból

Bár a részletek még kedd este sem ismertek, rendkívül furcsa helyzet állt/állhat elő az egészségügyben, miután Orbán Viktor miniszterelnök néhány órával korábban bejelentette, hogy

szerdától ismét rendkívüli jogrendet vezet be a kormány hazánkban - ami az elképzelések szerint akár 90 napig is tarthat. 

Ugyanis az egészségügyi reform részeként október 6-án a Parlament elfogadta az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénycsomagot, amely amellett hogy jelentősen megemelte az orvosok bérét, többek között 1+1 éves kirendelést, a másod- harmadállás vállalásának megnehezítését, valamint a közalkalmazotti jogviszony megszüntetését is eredményezheti. S nemcsak az orvosok, hanem az összes egészségügyi, és egészségügyben dolgozó számára. Azaz a laborasszisztenstől kezdve, a nővéreken át egészen a mosodában dolgozókig és a villanyszerelőkig. 

Több mint 18 ezren írták alá, hogy az ápolókra ne vonatkozzon a kormány új törvénye

Eddig több mint 18 ezren írták alá a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara petícióját, amely azt kéri, hogy a szolgálati jogviszonyról szóló törvény ne vonatkozzon a szakdolgozókra - számol be az RTL Klub Híradó. A petíciót hétfőn adják át az Országgyűlésnek.

Az új jogviszony 2021. január 1-jével lépne életbe, ugyanakkor azt a dolgozóknak alá is kell írnia, amit viszont a többség elutasít. Jellemző, hogy még tegnap is egyeztetett erről a humántárca egészségügyi szakszervezetekkel - nem valószínű, hogy a tárgyalófelek tisztában voltak Orbán Viktor mai bejelentésével. 

Ha az őszi rendkívüli jogrend életbe lépése után nem nem mondhatnak fel az orvosok, ápolók az állami intézményekben, akkor előállhat az a helyzet, hogy az új jogviszony automatikusan életbe lép az esetükben, és elveszítik a közalkalmazotti státuszukat, de január 1-től az is törvényileg akadályoztatva lesz, hogy más egészségügyi intézményekben vállaljanak műszakokat. 

Orvoskamara: az orvosok többsége szerint elfogadhatatlan az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény

Az orvosok többsége szerint jelen formájában elfogadhatatlan az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény; a közellátásban dolgozók több mint kétharmada nem fogja aláírni az új jogviszonyt - közölte szerdán közzétett felmérése eredményére hivatkozva a Magyar Orvosi Kamara (MOK) - írja az MTI.

Orbán Viktor miniszterelnök videóüzenetében sokallta azt a két hetet, amíg egy törvény megszületik a Parlamentben, az egészségügyben most óriási gondot okozhat a korábbi kapkodás.