Egy asztalhoz ültek az egészségügyi szakszervezetek és az Emmi

Egy asztalhoz ültek az egészségügyi szakszervezetek és az Emmi

Egyeztetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyi szakszervezetekkel az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről – közölte a tárca hétfőn az MTI-vel. Azt írták: ismét tárgyalóasztalhoz ültek az Emmi és a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ), valamint a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) ágazati reprezentatív szakszervezet képviselői.

A minisztériumot Latorcai Csaba közigazgatási és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, az MSZ EDDSZ-t Cser Ágnes, a MÖSZ-t pedig Toma Lajos elnökök képviselték.

A hétfői „tárgyaláson az ágazati reprezentatív szakszervezetek azon javaslatairól, elvárásairól egyeztettek a felek, amelyeket a 165 országgyűlési képviselő által egyhangúlag elfogadott egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtási kormányrendeleteinek megalkotásához már korábban, írásban beterjesztettek” – fogalmaztak.

Hozzátették: március 15-én a szakszervezetek kezdeményezték a tárgyalások felfüggesztését a koronavírus-járvány miatt. „A törvénytervezet benyújtásakor azonban kezdeményezték a tárgyalások folytatását a kormány képviselőivel, hogy a soha nem látott mértékű, évi 300 milliárd forintos orvosi bérfejlesztést garantáló törvény végrehajtási rendeletei biztosítsák a munkavállalók számára az egészséges és biztonságos munkavégzést, a szakdolgozók bérfelzárkóztatásának garanciáit, a gazdasági-, műszaki és háttérszolgáltatást nyújtók bértábláját”.

A tárgyalófelek megállapodtak, hogy a készülő kormányrendeletekhez további részletes javaslatot terjesztenek elő, melyekről folytatják az egyeztetést – olvasható a közleményben.

(MTI)