Az NB1 havi több milliós fizetései felét is átvállalja a kormány

Az NB1 havi több milliós fizetései felét is átvállalja a kormány

Cikkünket pontosító kormányreakcióval frissítettük.

A kormány által bejelentett új gazdaságvédelmi intézkedések nem csak azokon a szektorokon segítenek, melyeket a kijárási korlátozások és egyéb szigorítások a csőd szélére juttattak, hanem a sportolókon is. Ezek közül a sportéletben is kiemelkedő bérezést kínáló labdarúgás az érdekes.

A jelenlegi, egy hónapos időszakra vonatkozó bértámogatás mértéke a munkavállaló bruttó munkabérének ötven százaléka, tehát ennyit fizet az állam a munkáltatónak. Ehhez két feltételnek kell teljesülnie: az egyik, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, a másik, hogy a teljes bérét megkapja.

A magyar élvonalban szereplő labdarúgók esetében –ahogy a 444 rámutatott- már két évvel ezelőtt is 3,3 millió forintos havi átlagfizetést mértek, ez azóta csak felfelé mozoghatott. Magyarul a kormány most olyan emberek után is kifizeti az 50 százalékos bértámogatást, akik egyébként az országos átlagfizetés nagyjából tízszeresét –vagy egy-egy idegenlégiós esetében ennél is jóval többet- visznek haza.

Ugyanakkor ez nem pusztán azért érdekes, mert ezzel a támogatással kimondottan vagyonosnak számító emberek havi bevételét óvják meg, hanem azért is, mert a hazai labdarúgás burkolt állami finanszírozása miatt a klubok valójában aligha szorulnak rá a segítségre. Sőt, ebben a formában akár jól is járhatnak a járvány miatti megszorításokkal.

Ez azért elképzelhető, mert a hazai klubok jelentős részben adóforintokból, azon belül TAO-támogatásokból és állami nagyvállalatok feléjük irányított szponzorációból működnek. A járvány által érzékenyen érintett jegyeladásokból a rendkívül alacsony nézőszámok miatt eddig is csak a bevételük töredék részét szedték be, így lényegében - főleg, míg a zárt kapus mérkőzéseket tévéközvetítésekkel is támogatják - nem beszélhetünk komoly bevételkiesésről.

A 444 is rámutatott, hogy a Fehérvár tavalyi 9,5 milliárdos árbevételéből kevesebb, mint 300 millió jött be a jegyek után, tehát alig 3 százalék. Ezek után kikövetkeztethető, hogy mivel a kiadások legnagyobb részét a bérköltségek jelentik, a mostani állami támogatással a klubok még jól is járhatnak, hiszen több támogatást kapnak, mint amennyi kár éri őket.

Frissítés:

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter másnap, a csütörtöki Kormányinfón közölte: a labdarúgók nem kapnak milliós támogatást, mert azt a minimálbér másfélszeresében határozták meg, bruttó 240 ezer forintig.