Ez nem kormányzás, ez ámokfutás

Ez nem kormányzás, ez ámokfutás

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)

 

Unásig ismert frázis azok köréből, akiknek bár elegük van a Fideszből, de az ellenzékre le nem cserélnék, hogy „ezek legalább kormányozni tudnak”. Hát, nem tudnak. De nagyon nem. Akinek ezzel kapcsolatban kétely táncolt a szívében, kedd éjjelre, szerda hajnalra virradóra szerte kellett foszlania. A Fidesz a harmadik magyar köztársaság egyik legnagyobb válsághelyzetében nemhogy kapkod, hanem az egészségügy és a koronavírus helyett olyan fronton harcol, ahol az ország semmilyen fenyegetést nem szenved el.

Módosítja az éj leple alatt a választójogi törvényt?! Könyörgöm, ki gyógyul meg ettől?

Beleír az alaptörvénybe! Vajon azt, hogy a kormány kötelezi magát, hogy mindig tisztes bérrel hálálja meg az egészségügyi dolgozók szolgálatát? Dehogy! Hogy ki kivel köthet házasságot! Ez az intézkedés mely lélegeztetőgépre jutott beteg szenvedéseit könnyíti meg? Egy másik alaptörvénymódosításnak köszönhetően a közvagyonból megint kiloptak pár milliárdot azzal, ahogy szűkítették a közpénz fogalmát. Ettől vajon szűkül a vírus terjedése is? Gyalázat, ahogy a lopást akarják legitimálni éppen a hazánk jogi szegletkövét jelentő Alaptörvényben!

Mindezzel együtt az a rendkívüli intézkedéscsomag, amely felforgatja mától harminc napra mindannyiunk életét, és amihez minden önkormányzatnak külön-külön kell egyéni szabályozást igazítania, csak az életbelépés előtti másfél órával jelent meg a Magyar Közlönyben! A lopás, az ellenzékkel és a másként gondolkodókkal való harc annyira lekötötte hőn szeretett kormányunk figyelmét, hogy emberéletek mentésére már alig maradt ideje. Le lehet fotózni most már legálisan a szavazólapokat, de az csak 50-50 %, hogy bírja a küzdelmet az egészségügy… Arcpirító! Úgy, hogy a tavaszi karantén óta semmilyen más dolguk nem volt, fölösleges milliárdokból még nemzeti konzultációt is szerveztek, csak erre a második hullámra kellett volna felkészülniük! Erre Orbán Viktor minden előzetes jelzés nélkül, előzetesen még teljesen másként kommunikálva, úgy jelent be szigorú intézkedéseket hétfőn szerdára vonatkozóan, hogy egy lényeges elemet „kifelejt” belőle, amit kedd este mond el, de amit még kedd este kell módosítani a közbeszédben, mert félreérthetően fogalmazott. A közterületi maszkviselés kötelezettségére gondolok. Ezt Orbán hétfőn még nem említette, kedden már igen, majd pontosítani kényszerült, hogy nem úgy, nem azt, és nem akkor.

Mélyen tisztelt fideszes honatyák! Nem lehetett volna egy kis időt engedni a gazdaság szereplőinek, a vendéglátósoknak, a közösségi terek üzemeltetőinek, hogy erre felkészüljenek? Kinek, hol és miért fájt volna az, ha egy kis határidőt engedünk?

Talán csak nem azért, mert erre a második hullámra mégsem készült fel senki önök közül, és hiú, felelőtlen módon azt remélték, hogy észrevétlenül vonul el mellettünk? Elnézést, nem néznek statisztikai görbéket? Mert az lehet, sőt, biztos, hogy a lakosságot félretájékoztatják a vírus terjedésének pontos számait illetően, de azért nyugtassanak meg, hogy ott még nem tart az autoriter rezsim, hogy már a döntéshozókat is félretájékoztatják!? Vagy esetleg még az is szóba jöhet, de hát erre a feltételezésre még gondolni is alig merek, hogy csöppet sem veszik figyelembe az állampolgárok érdekeit, csak az alapján hoznak döntéseket, amit önöknek a Századvég kikutat, és azért ez az ijedt kapkodás, mert jaj, rossz számok jöttek. Bocsánat, de a halálozási számok emelkedésénél nem léteznek rosszabb számok, és azok már látszanak egy ideje.

Mindezt az ámokfutást végzik úgy, hogy a gyülekezést is betiltják, és felelős állampolgár vívódna tiltás nélkül is, hogy a járvány tombolásának kellős közepén villámcsődületet tartson többezer társával egyetemben. Ez nem demokrácia! Egy demokráciában nem csak az demokratikus, ami jogszerű! Tudatosan és pontosan, hideg cinizmussal számították ki, hogy akkor nyújtják be ezeket a járványhoz semennyire sem kötődő súlyos törvényeket és módosításokat, amikor lehetőség sincsen az állampolgároknak tiltakozniuk ellene. Kétharmaduk van, ezeket a törvényeket, alaptörvény-módosításokat bármikor átverhették volna az Országgyűlésen. Miért éppen most, amikor emberek százai halnak meg? Pontosan ezért! Mert emberek százai halnak meg, ami elkerülhető lett volna, és amiért a felelősség egyértelműen a kormányt terheli! De mi, hazánkért és felebarátainkért aggódó állampolgárok ne firtassuk a kormány felelősségét, ne beszéljünk erről, hanem dühöngjünk azon a szégyenteljes törvénygyáron, ahogy emberi és polgári jogokkal cicáznak honatyáink.

Mindkettőről beszélni kell!

A demokráciát legyengíteni éppen annyira súlyos, mint az egészségügyet.

És a felelősség egyértelműen a kormányé. Tavasszal fennhangon hirdették, hogy csak ők egyedül küzdenek a vírussal, az ellenzék semmiben nem vett részt, hát tessék! A kormány így tud egyedül megküzdeni a vírussal, hogy a szomszédaink közül nálunk a legrosszabbak a számok. És még az ellenzéket merik kormányzásra képtelennek és alkalmatlannak nevezni, amikor Karácsony Gergely intézkedéseit másolják nagyban, akit előzőleg javaslatai miatt még meghurcoltak. Az egészségügyet illetően okkal vethetnék föl, hogy az hatalmas falat, a 2010 előtti kormányok sem bírtak vele, de nem is volt 10 éven keresztül senkinek kétharmada. Három egészségügyi reformot keresztül vihettek volna, de ők eggyel sem próbálkoztak meg, ehelyett a fizetésemelés kegyadományával együtt röghöz kötik az orvosokat, elüldözik őket az állami szektorból, valamint a járványra hivatkozva kórházi kezelést igénylő betegeket zavarnak haza a kórházi ágyak számának csökkentéséért. Mi ez? Mit művel a kormány?

Kormányzásra képtelen, ámokfutásra alkalmas. Maradhat? Nem, menjen! Legkésőbb 2022-ben találkozzunk lélekben a szavazófülkékben!