Varsó nyitott a konstruktív megoldásokra az uniós pénzügyi csomag kapcsán

Varsó nyitott a konstruktív megoldásokra az uniós pénzügyi csomag kapcsán

Az uniós források kapcsán Lengyelország nyitott konstruktív, az uniós alapszerződéssel összhangban lévő megoldásokra - közölte a lengyel kormányszóvivő hétfőn, miután Varsó megvétózta az Európai Unió költségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alapról szóló határozatot.

Az uniós tagországoknak az Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletei vezetőinek hétfői tanácskozásán Lengyelország és Magyarország ellenezték "a határozat kedvezőtlen tervezetét"- erősítette meg Piotr Müller kormányszóvivő a Twitter közösségi honlapján.

Megszavazták a jogállamisági mechanizmust, ami ugyan még nem végleges, de a magyar kormány és Lengyelország már vétózott

Az EU-s nagykövetek hétfő délutáni tanácskozásán a tagállamok képviselői minősített többséggel támogatták a jogállamisági mechanizmus beépítését az EU következő költségvetésébe - írja a 444.hu. A döntés értelmében elvonhatják az EU-s támogatást attól a kormánytól, amelyik az Európai Bizottság értékelése szerint megsérti a jogállamiság alapelveit.

Mint közölte, ennek következtében leállt az uniós forrásokról szóló csomag összes elemét érintő eljárás, beleértve a költségvetéshez és a helyreállítási alaphoz kötődő saját forrásokról szóló döntést, valamint a feltételrendszerről szóló "önkényes határozatot" is.

Müller hozzátette: Lengyelország partnereinek "észszerű hozzáállására" számít, valamint az olyan elvek kidolgozására, amelyek lehetővé teszik majd a megállapodás kidolgozását.

"Nyitottak vagyunk konstruktív megoldásokra, amennyiben ezek megegyeznek az Európai Tanács (júliusi) záró következtetéseivel, valamint az EU érvényes alapszerződéseivel" - hangsúlyozta a lengyel kormányszóvivő.

A nagyköveti tanácskozáson a lengyel és a magyar vétó következtében az uniós tagállamok nem érték el a pénzügyi csomag elfogadásához szükséges írásbeli eljárás megindításához szükséges egyhangúságot, bár a jogállamiságot érintő politikai feltételrendszerről szóló határozatot a nagykövetek minősített többséggel - a két ország ellenszavazata ellenére - elfogadták.

(MTI)